Η συμμετοχή αυτή θα γίνει μέσω του IFC (International Finance Corporation), ο οποίος αποτελεί επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας. Το ύψος της συμμετοχής οριστικοποιήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της IFC Δημήτρης Τσιριγκάνος, η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Ελλάδα και έχει ως κύριο στόχο όχι τόσο την κάλυψη κάποιου σημαντικού μέρους των αναγκών σε κεφάλαια αφού ούτως ή άλλως τα χρήματα που θα διατεθούν δεν είναι πολλά αλλά πρωτίστως στοχεύει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα καθώς ένας οργανισμός με το κύρος της World Bank δίνει θετική ψήφο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Προφανής στόχος της απόφασης είναι να κινητοποιηθούν και να προσελκυσθούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ώστε να έχει επιτυχία η διαδικασία. Πάντως, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, καθοριστική για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Να σημειωθεί ότι κάποιοι συνέδεσαν τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ανακεφαλαιοποίηση με τα σενάρια ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ΔΝΤ στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την πρόθεσή του συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε προαναγγείλει από χτες το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που επισκέπτεται την Αθήνα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπ. Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.
Εκτός από την εισφορά κεφαλαίων, η Παγκόσμια Τράπεζα είναι πρόθυμη να προσφέρει και τεχνοκρατική βοήθεια. Συγκεκριμένα, αναμένεται να διενεργήσει μελέτη για την ανταποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος, αλλά και για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr