Το κυριότερο κριτήριο είναι η ηλικία αποχώρησης από την εργασία, ενώ θα συνδυαστεί με τα υπόλοιπα. Κάτι που σημαίνει ότι όσοι πήραν σύνταξη σε μικρή ηλικία, με λίγα έτη ασφάλισης και οι συνολικές τους αποδοχές μαζί με κύρια, επικουρική και μέρισμα ξεπερνούν το μισθό που είχαν ως εργαζόμενοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Στον αντίποδα, όσοι αποχώρησαν με περισσότερα χρόνια, σε ηλικίες πάνω από τα 60 ή 65 έτη και η αρχική τους σύνταξη είναι μικρή σε σχέση με το μισθό που είχαν, θα υποστούν μικρότερες μειώσεις.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», συνταξιούχος που είναι σήμερα 60 ετών και αποχώρησε στα 53 του με 35 χρόνια εργασίας και με βάση υπολογισμού της σύνταξης τον τελευταίο του μισθό, θα υποστεί μεγαλύτερη μείωση από έναν άλλο που βγήκε με τα ίδια χρόνια στη σύνταξη, αλλά στα 60 του χρόνια, ενώ άλλος που συνταξιοδοτήθηκε στα 65 θα έχει ακόμη μικρότερη μείωση.
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ποσοστό των περικοπών θα καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της σύνταξης που θα έπρεπε να έχει ένας συνταξιούχος. Αν, για παράδειγμα μια σημερινή σύνταξη των 1.300 ευρώ έπρεπε να είναι –βάσει των κριτηρίων επανυπολογισμού- στα 1.150 ευρώ, τότε θα κοπούν τα 150 ευρώ. Αν μια σύνταξη των 1.500 ευρώ υπολογιστεί με τα κριτήρια και βγαίνει στα 1.280 ευρώ, τότε θα μειωθεί κατά 120 ευρώ.
Το ποσοστό μείωσης στην πρώτη περίπτωση είναι 12,6%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η σύνταξη μειώνεται κατά 15%. Αν μια σύνταξη μειώνεται των 717 ευρώ (κατώτατη μαζί με ΕΚΑΣ) υπολογιστεί εκ νέου με κριτήρια ηλικίας αποχώρησης, εισφορών και αποδοχών και το νέο ποσό που θα προκύψει είναι 650 ευρώ, τότε η πιθανή μείωση είναι 9,6%.
Το κρίσιμο για το υπουργείο Εργασίας, το σχέδιο του οποίου δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι προκύπτουν 1,8 δισ. ευρώ από τις περικοπές που θα περιλαμβάνει και τις χαμηλές συντάξεις ή αν θα αποφασιστεί να πληρώσουν «τη νύφη» οι συνταξιούχοι με αποδοχές πάνω από τα 1.000 ευρώ ή τα 1.200 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr