Το μέτρο αυτό, το οποίο θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με το σχέδιο ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των ταμειακών μηχανών με την εφορία, έχει στόχο να παρακολουθείται η έκδοση αποδείξεων για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Μέχρι σήμερα πολλοί επιχειρηματίες απέφευγαν την χρήση συστήματος «POS», λόγω χρεών στο Δημόσιο, υπό τον φόβο πως θα τους γινόταν άμεσα κατάσχεση από την εφορία ή το ΚΕΑΟ. Ωστόσο, για να αντιμετωπιστεί αυτός ο λόγος της απροθυμίας των επιχειρηματιών, ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα μπαίνουν οι εισπράξεις θα μένει ακατάσχετος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μπακώρου, η δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος «POS» θα παρέχεται και στους επιχειρηματίες που έχουν ενταχθεί στον «Τειρεσία».
«Με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε τη δυνατότητα στη κάθε επιχείρηση να ανοίγει λογαριασμό με χρήματα από το «POS» και από αυτόν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα για πληρωμή προμηθειών» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.
Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση θα προβλέπει τη θεσμοθέτηση ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση και κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Στον λογαριασμό αυτό θα εισέρχονται ως έσοδα (καταθέσεις) τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων που πραγματοποιεί καθημερινά η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας μέσω των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών των πελατών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα διεκπεραιώνονται από το διαδίκτυο (με e-banking).
Από τον επαγγελματικό λογαριασμό αυτό θα εξέρχονται ως έξοδα όλες οι επαγγελματικές δαπάνες της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία π.χ. για πληρωμές προμηθευτών, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων, μισθοδοσίας κ.λπ., οι οποίες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών είτε με ειδική κάρτα είτε διαδικτυακά (με e-banking). Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο λογαριασμός αυτός θα μένει ακατάσχετος.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Αλεξιάδης, ορισμένες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να πραγματοποιούν μέρος των συναλλαγών τους με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ όσες εταιρείες αποδίδουν ηλεκτρονικά και άμεσα το ΦΠΑ θα τους δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις, μέσω της μείωσης των συντελεστών.
Ψηφιακή Εφορία από το 2016
Ο κ. Αλεξιάδης, από το βήμα εκδήλωσης του ΣΕΒ την Πέμπτη, προανήγγειλε επίσης τη λειτουργία «ψηφιακής» εφορίας, η οποία από το 2016 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Σκοπός της νέας υπηρεσίας είναι η ελαχιστοποίηση της επαφής των φορολογούμενων με το δημόσιο.
Όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμη διαδικασίες όπως η μεταβίβαση ακινήτων που γίνονται χειρόγραφα.
Σχετικά με τα φυσικά πρόσωπα, προανήγγειλε τη θέσπιση ηλικιακών ορίων αλλά και την παροχή κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος, όπως οι κληρώσεις δώρων για αγορές ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ.
Ειδική μνεία έκανε στην αλλαγή της νοοτροπίας, καθώς όπως υπογράμμισε, το δημόσιο θα πρέπει να ενθαρρύνει περαιτέρω τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr