Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Σάββατο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιβιώσουν.
Η εκτίμηση θα δοθεί στη δημοσιότητα έπειτα από χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα, που χρειάστηκε να συνάψει τρεις δανειακές συμβάσεις με τους διεθνείς πιστωτές, που σήμανε ότι περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ τέθηκαν κατά μέρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση χάρη στην πρόσβασή τους στο Ευρωσύστημα, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους θεωρείται επείγουσα.
Εάν δεν έχει τελειώσει ως τα τέλη της χρονιάς, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να σημάνουν πως οι μεγάλοι καταθέτες, για παράδειγμα διάφορες εταιρείες, θα μπορούσαν να υποστούν πλήγμα καθώς οι αποταμιεύσεις τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποιήσεις «εκ των έσω», ή bail-in.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ, η οποία είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 11:30 (ώρα Ελλάδας), ακολουθεί μια σειρά ελέγχων αντοχής των τραπεζών, μετά την πολύμηνη διένεξη σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που κλήθηκε να προωθήσει η Αθήνα σε αντάλλαγμα για τον διεθνή δανεισμό της.
Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είναι η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank.
Η σύγκρουση νωρίτερα φέτος ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές της είχε οδηγήσει στην αναστολή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και την επιβολή μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Αν και τα μέτρα θεωρείται ότι σταμάτησαν την αιμορραγία των τραπεζών, ενέτειναν τις πιέσεις στην οικονομία και κατέστησαν δυσκολότερη την εξόφληση δανείων.
Από τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του δανείου της Ελλάδας, τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ προβλεπόταν να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το γεγονός ότι το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν είναι χαμηλότερο ενδέχεται να ενθαρρύνει τους επενδυτές και να περιορίσει το ποσό που η Αθήνα θα χρειαστεί να διαθέσει για τη διάσωση των τραπεζών, που θα σημάνει εξάλλου πως το κράτος θα αποκτήσει μεγαλύτερο μετοχικό μερίδιο στα τέσσερα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα.
Για να φθάσει στα συμπεράσματά του, ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ συνυπολόγισε τις μελλοντικές φορολογικές εκπτώσεις ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες.
Η εκτίμηση βασίστηκε στην εξέταση των δεδομένων για το πόσα δάνεια θα έπαυαν να εξυπηρετούνταν εάν η οικονομία είχε τις επιδόσεις που προβλέπονται ως το 2017. Εξετάστηκε επίσης ένα «δυσμενές» σενάριο, που προϋποθέτει βαθύτερη ύφεση.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι έλεγχοι αντοχής θα καταδείξουν ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δήλωσε πηγή του τραπεζικού τομέα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το «δυσμενές» σενάριο προβλέπει πως το κενό μπορεί να ανέλθει σε περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παράγοντες του τραπεζικού κλάδου εξέφρασαν ελπίδες ότι ιδιώτες επενδυτές θα αγοράσουν μετοχές. Όμως το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών συνεχίζει να θεωρείται αβέβαιο παρά τους νέους ελέγχους.
Η πτώση κατά τα δύο τρίτα της αξίας των μετοχών των τραπεζών φέτος υπενθύμισε τους κινδύνους.
Στη Βουλή των Ελλήνων εγκρίθηκε χθες Παρασκευή από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Συζητήσεων και σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια ένα νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο προσδιορίζει το πώς θα διατεθούν νέα κεφάλαια στα πιστωτικά ιδρύματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr