Αυτό διαμηνύουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι και για αυτόν τον λόγο το οικονομικό επιτελείο μετά και την κατάθεση του Ν/Σ για τις τράπεζες, όπου τον κεντρικό λόγο είχε ο Αντιπρόεδρος, Γιάννης Δραγασάκης, «τρέχει» για να έχει έτοιμα όλα τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.
Πάντως, ούτε στην Σύνοδο των βοηθών υπουργών Οικονομικών, στο EuroWorking Group, στο οποίο εκπροσωπούσε την Ελλάδα ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης, κατέστη εφικτή η συγγραφή της έκθεσης, όπως άλλωστε δεν κατέστη εφικτό και μία εβδομάδα πιο πριν στο έκτακτο EWG που τελικά ακυρώθηκε. Και τούτο παρά την κατάθεση στη Βουλή του «συμπληρωματικού» εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή, αλλά και την πλειάδα εφαρμοστικών αποφάσεων που εκδίδονται. Ακόμα παραμένουν ανοικτά και αγεφύρωτα τα μέτωπα στους πλειστηριασμούς του Νόμου Κατσέλη αλλά και στον ΦΠΑ ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επιπλέον οι διαφωνίες παρέμειναν και χθες στο τραπεζικό πεδίο με αποτέλεσμα την αναβολή κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση, που ήρθε σήμερα το πρωί.
Ο Μοσκοβισί θα δείξει τον δρόμο για την εκταμίευση
Η έλευση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επιχειρείται να συμπέσει με λύση στα ανοικτά πεδία, και αυτό διότι μετά, απαιτούνται κάποιες ημέρες έως ότου συνταχθεί η έκθεση προόδου των θεσμών, αλλά και να παρουσιαστεί σε επίπεδο EWG πριν οδεύσει προς το Eurogroup.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρώτο πακέτο είναι μόνο η αρχή της προετοιμασίας στον δρόμο προς την 1η αξιολόγηση που θα πρέπει να ξεκινήσει την επομένη του Eurogroup. Θα έπρεπε να συμφωνηθεί και να εφαρμοσθεί και το 2ο πακέτο προπαιτούμενων του Αυγούστου που συνδέεται με το 1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων, Μεσοπρόθεσμο, αλλαγές στο δημόσιο, στο ασφαλιστικό και νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
«Στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση υπάρχει μεν πρόοδος, δεν είναι όμως επαρκής», εκτιμούσαν πηγές των θεσμών, πριν το EWG. Θεωρούσαν πλέον ως κατ ελάχιστο αναγκαίο στόχο την εκταμίευση των 2 δις ευρώ πριν το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου. Και τούτο διότι μία θετική εισήγηση πριν από την συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις 9/11 θεωρείται ότι θα ισχυροποιήσει την ελληνική πλευρά και για τις διεκδικήσεις της σχετικά με την "ανεξάρτητη" από την αξιολόγηση ανακεφαλαιοποίηση, το χρέος, το μεταναστευτικό, και τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα.
Ασφυκτικές οι ταμειακές ανάγκες της χώρας
Η καθυστέρηση στις δόσεις συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ που δικαιούται στα χαρτιά η Ελλάδα φέτος, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει δραματικές εξοικονομήσεις πληρωμών που δεν είναι αναγκαίες με φόντο τις τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν τον Δεκέμβριο και απαιτούν 1,2 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr