Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, «αν και υπάρχουν και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Κύπρος, που πλήττονται από υποεπένδυση, στην Ελλάδα το μέγεθος της υποεπένδυσης είναι πολλαπλάσιο των άλλων χωρών».
Επιπλέον, «όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ-28 έχουν θετικές καθαρές επενδύσεις, που σημαίνει ότι οι επενδύσεις τους καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για συντήρηση του κεφαλαιακού τους εξοπλισμού και, πέραν αυτού, προσθέτουν στον συνολικό τους πλούτο (αυξάνουν το κεφαλαιακό τους απόθεμα)», αναφέρει το οικονομικό δελτίο.
Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο, οι ιδιωτικές επενδύσεις (πλην κατοικιών) στην Ελλάδα υστερούν σημαντικά (5 ποσοστιαίες μονάδες το 2014) από το μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, και το ίδιο περίπου συμβαίνει και για όλα τα χρόνια από το 1995 και μετά, υπάρχει δηλαδή μία υστέρηση σε σχέση με τα συμβαίνοντα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η αιτία της υστέρησης πρέπει να αναζητηθεί στις διαρθρωτικές αδυναμίες στην ιδιωτική παραγωγική δραστηριότητα. Και δεν είναι τυχαία η υπερεπένδυση σε κατοικίες και σε δημόσιες υποδομές, όπου στην μακροχρόνια περίοδο η χώρα μας υπερτερεί της ΕΕ-28 και ΗΠΑ.
Και, βεβαίως, τέτοιου είδους επενδύσεις δεν είναι τόσο αποδοτικές όσο είναι οι ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις, και συνεπώς, δεν είναι τυχαίο που ο λόγος κεφαλαιακού αποθέματος προς το ΑΕΠ είναι τόσο υψηλός για την Ελλάδα ως τυπικό χαρακτηριστικό μιας οικονομίας που λειτουργεί, σε κάποιο βαθμό, ως η τελευταία οικονομία «σοβιετικού τύπου», σχολιάζει ο ΣΕΒ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr