Όλες οι εκτιμήσεις των αναλυτών καταλήγουν ότι το άθροισμα του AQR και του Βασικού σεναρίου θα είναι της τάξης των 6 δις. ευρώ ποσό που εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί από ιδιώτες μετόχους. Μάλιστα χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο ότι οι ελληνικές τράπεζες αγωνίζονται για μια επιτυχημένη ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, εν μέσω ελπίδων ότι τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress test) θα εμφανίσουν μικρότερες ανάγκες από εκείνες που αρχικά εκτιμήθηκαν.
Το δυσμενές σενάριο θα καλυφθεί από το ΤΧΣ με ποσοστά 75% με 80% cocos μετατρέψιμα ομόλογα και 25% με 20% κοινές μετοχές. Βέβαια οι ιδιώτες επενδυτές που θα θελήσουν να καλύψουν και μέρος του δυσμενούς σεναρίου θα έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν.
Μέχρι την Πέμπτη το ν/σ
Την ίδια στιγμή με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται τα τελευταία 24ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Θεσμών και του Υπουργείου Οικονομικών, της ΤτΕ και του ΤΧΣ προκειμένου να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και να πάρει το δρόμο για την Βουλή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη όπου και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα περιγράφει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και τις αλλαγές στη λειτουργία του ΤΧΣ, το οποίο θα αναλάβει πλέον ρόλο και στον τομέα διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, αλλά και στην αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών. Οι αλλαγές στη λειτουργία του ΤΧΣ επιβάλλονται πρωτίστως για λόγους εναρμόνισης της λειτουργίας των τραπεζών με την Οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών (BRRD) που ισχύουν πανευρωπαϊκά από 1/1/2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες που θα ρυθμίζει το εν λόγω νομοσχέδιο και πιο συγκεκριμένα:
α) η εναρμόνιση του πλαισίου λειτουργίας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με την BRRD και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA),
β) τα κριτήρια λειτουργίας, επάνδρωσης και αξιολόγησης των μελών του ΤΧΣ και η εποπτεία και αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών και
γ) περιγραφή του τρόπου και των εργαλείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο ρόλος ΤΧΣ - ιδιωτών.
Στα επιμέρους στοιχεία θα προβλέπει ότι οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα καθορίζονται με βάση το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στο βιβλίο προσφορών κατά την διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου και θα ληφθεί υπ’ όψιν είτε ο μέσος όρος των τελευταίων 50 συνεδριάσεων του ΧΑ μείον discount 50% είτε η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή μείον ένα discount που θα το καθόριζε η αγορά.
Παράλληλα ο νέος νόμος θα προβλέπει και την δυνατότητα για reverse split των τραπεζικών μετοχών, θα ενσωματώνει πλήρως την οδηγία BRRD και όσα προβλέπει για το bail in και την εξυγίανση τραπεζών, ενώ θα περιλαμβάνει και τον αυστηρότερο έλεγχο του ΤΧΣ στις διοικήσεις των τραπεζών.
Τι προβλέπει το Μνημόνιο για τις Διοικήσεις
Αναφορικά με τον έλεγχο των δ.σ. των τραπεζών, υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προβλέπει πως θα συσταθεί επιτροπή επιλογής από έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες εκ των οποίων τρεις θα διοριστούν από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, του οποίου η ψήφος θα υπερισχύει σε περίπτωση ισοψηφίας και τρεις θα διοριστούν από τις αρχές (δύο από το Υπ. Οικονομικών και ένας από την ΤτΕ). Το ΤΧΣ θα λογοδοτεί για τα πεπραγμένα του ετησίως, δημοσιεύοντας στόχους στρατηγικής και εξαμηνιαίο έλεγχο επιδόσεων.
Στις τράπεζες, όπως προβλέπει το μνημόνιο, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη θα διορίζονται χωρίς καμία κρατική παρέμβαση, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψη τους ειδικούς κανόνες για το ΤΧΣ και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων. Το ΤΧΣ θα διασφαλίσει ότι από το οικονομικό έτος 2016 οι συμβάσεις των εξωτερικών ελεγκτών με τις τράπεζες θα καλύπτουν το πολύ 5 συναπτά έτη.
Έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 το ΤΧΣ, με τη βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου, θα καθιερώσει πρόγραμμα επισκόπησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών για τις οποίες ισχύουν οι συμφωνίες πλαισίου σχέσεων.
Έως τα τέλη Ιουνίου 2016, μετά την επισκόπηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ, τα μέλη μπορεί να αντικαθίστανται με τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζεται ότι τα δ.σ. των τραπεζών περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις διεθνείς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες με γνώση και μακρά πείρα στην τραπεζική, χωρίς σχέση κατά την προηγούμενη δεκαετία με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές των συμβουλίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr