Μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αν και η δόση κρίνεται αυξημένη κατά 20%, ωστόσο τα λάθη δεν λείπουν και ένα πολύ απλό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για την τσέπη του Έλληνα πολίτη.
Καλό είναι να υπάρξει ένας έλεγχος ώστε να μην πληρώσει ο πολίτης υψηλότερο φόρο από αυτόν που του αναλογεί.
Το σύστημα είναι προγραμματισμένο ώστε όταν υπάρχουν κενά να υπολογίζει τον υψηλότερο συντελεστή και είναι έτσι χιλιάδες οι πολίτες που πληρώνουν περισσότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε.
Μερικά παραδείγματα
Για παράδειγμα εάν σε ένα διαμέρισμα δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου όπου βρίσκεται αυτόματα το σύστημα υπολογίσει το ακίνητο στον υψηλότερο όροφο με υψηλότερο δηλαδή συντελεστή.
Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που ένα οικόπεδο έχει κενό στην πρόσοψη ή έχει συμπληρωθεί λάθος η φόρμα. Το σύστημα αυτόματα υπολογίζει τον φόρο βάζοντας (έχει δεν έχει) το οικόπεδο με πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
Αντίστοιχα για ένα οικόπεδο εάν στη στήλη με τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν έχει συμπληρωθεί αυτόματα θεωρείται ότι επί του οικοπέδου υπάρχει κατοικία.
Εάν πάλι στο Ε9 δεν έχει αναγραφεί το είδος του εμπράγματου δικαιώματος αυτομάτως το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει εξ ολοκλήρου στον φορολογούμενο ο οποίος φυσικά επιβαρύνεται με τον ανάλογο φόρο.
Το χειρότερο σενάριο λαμβάνει υπόψη το σύστημα και στην περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί ή έχει συμπληρωθεί λάθος η ηλικία και η ημερομηνία γέννησης του επικαρπωτή.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν κατευθυνθείτε στο ταμείο ελέγξτε ότι συμπληρώσατε σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Σας είπαμε. Ένα λάθος μπορεί να σας αυξήσεις κατακόρυφα τη δόση!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr