Ωστόσο, μόλις το 1/5 από την αύξηση 3,24% της συνολικής πραγματικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών οφείλεται στην προαναφερθείσα μεταβολή, αναφέρει η EUROBANK στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Όπως σημειώνει, τα υπόλοιπα 4/5 κατανέμονται στις κατηγορίες των ημιδιαρκών και μη διαρκών αγαθών και στις υπηρεσίες. Λόγω έλλειψης στοιχείων η συγκεκριμένη κατανομή δεν μπορεί να προσδιοριστεί.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η αύξηση 3,24% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα αύξησης 1,73% του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επιπρόσθετη ενίσχυση προήλθε από τη δημόσια κατανάλωση και τις καθαρές εξαγωγές. Η Eurobank διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη επίδοση δεν ήταν αναμενόμενη κυρίως λόγω της ενίσχυσης του κλίματος αβεβαιότητας και της περαιτέρω μείωσης της ρευστότητας στο δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Οι αναλυτές της EUROBANK εκτιμούν επίσης πως είναι μικρή η πιθανότητα να επαληθευτεί το σενάριο του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για πληθωρισμό -0,5% το 2015. Όπως εξηγεί, η επιβεβαίωση του εν λόγω σεναρίου απαιτεί τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων 2,5% το δ’ τρίμηνο.
Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, ναι μεν δημιουργεί δυνάμεις για άνοδο του γενικού επιπέδου των τιμών, ωστόσο πολύ δύσκολα θα αντισταθμίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί η ασθμαίνουσα εγχώρια ζήτηση και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr