Ο Γ. Γ Βιομηχανίας ανέφερε ότι το σήμα των ελληνικών προϊόντων θα μπορούσε να γίνει πιο ουσιαστικό με την αξιολόγηση χαρακτηριστικών όπως η εγχώρια προστιθέμενη, η εντοπιότητα της παραγωγικής μονάδας, η ύπαρξη δικαιωμάτων (royalties) με μητρική εταιρεία, η τήρηση της νομιμότητας σχετικά με την εργατική νομοθεσία η αξία, η προέλευση των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας.
Αυτό όπως είπε θα συνδέεται με την απονομή «αστεριών» (δηλαδή κατά το πρότυπο των ξενοδοχείων) και θα αντικαταστήσει το ενιαίο σήμα που σήμερα είναι μια μικρή ελληνική σημαία (εμφανής στις συσκευασίες φρέσκου γάλακτος).
Πιο συγκεκριμένα θα αποδίδονται τόσα αστέρια όσες οι προϋποθέσεις καλύπτονται κατά τη διαδικασία παραγωγής. Ωστόσο εύλογα πολλοί από την αγορά παρατηρούν ενδεχόμενες αλλαγές του ενιαίου σήματος ίσως δημιουργήσουν συγχύσεις, καθώς πολλά προϊόντα είτε στη συσκευασία είτε στην παραγωγική του δομή δε χρησιμοποιούν πάντα και εξ ολοκλήρου ελληνικά προϊόντα. Έτσι μάλιστα πολλά παραγόμενα είδη που ε΄χουν ισχυρή ελληνική βάση μπορεί να χάνουν έδαφος στην προσπάθεια προώθησής τους σε ξένες αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι για χρόνια είχε αναπτυχθεί ένας έντονος διάλογος για το πώς πρέπει να είναι το «ελληνικό σήμα», που αποτελεί μια από τις απαραίτητες στρατηγικές marketing ειδικά για διείσδυση σε ανοικτές αγορές όπως οι ΗΠΑ, όπου τα σήματα ΠΟΠ δεν ισχύουν. Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση του «ελληνικού σήματος» σε προϊόντα και υπηρεσίες, ξεκίνησε το 2010, με τη συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και ύστερα από διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, την Κομισιόν και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ψηφίστηκε το 2012.
Επιπλέον ο κ. Ζαφείρης ανέφερε πως οι κρατικές δομές ποιότητας (ΕΣΥΠ, ΕΛΟΤ, ΕΙΜ) μπορούν να αναλάβουν ρόλο στην πιστοποίηση των φορέων που θα κάνουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, για την εφαρμογή του νέου συστήματος αδειοδότησης της μεταποίησης και άλλων τομέων δραστηριότητας που βασίζεται στην έναρξη λειτουργίας με υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία και σε δειγματοληπτικούς εκ των υστέρων ελέγχους.
Μέχρι σαμαρά έξι εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων, φέρουν το «ελληνικό σήμα». Πιο συγκεκριμένα οι εταιρίες Όλυμπος, Αρβανίτης, Δέλτα, Νεογάλ, Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων και Γαλακτοκομική Παπαδόπουλος.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr