Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ στο ert.gr, ενώ διευκρίνισε ότι τα σενάρια για τον τρόπο της ανακεφαλαιοποίησης είναι δύο.
Το πρώτο σενάριο αποκαλείται «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση». Σύμφωνα μ” αυτό, οι ιδιώτες μέτοχοι θα κληθούν να καλύψουν την τρύπα που θα προκύψει από το διαγνωστικό τέστ (AQR) και το βασικό μακροοικονομικό σενάριο των stress test αφού αφαιρεθούν οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα αποθέματα (buffers) που έχουν κ.τ.λ.
Το υπόλοιπο ποσό που θα προκύψει απο το δυσμενές σενάριο των stress tests θα καλυφθεί με τρόπο που δεν θα οδηγεί σε διάλυση (dilution) τους ιδιώτες μετόχους χωρίς να έχει καθορισθεί ο τρόπος.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο ανακεφαλαιοποίησης, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα προσδιορισθούν αφού ληφθεί υπόψη το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο που προβλέπει βαθύτερη ύφεση.
Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με το πρώτο σενάριο, οδηγώντας ουσιαστικά στον αποκλεισμό των υφιστάμενων ιδιωτών μετόχων απο την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος δήλωσε στο ert.gr ότι μέχρι τις 14-15 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των stress test από τον εποπτικό μηχανισμό (SSM).
«Ολα τα ενδεχόμενα (για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης) είναι ανοικτά», τόνισε ο ίδιος.
Ομως, πληροφορίες του ert.gr θέλουν το σενάριο της «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» να κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα.
Οι διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα λάβουν γνώση των κεφαλαιακών αναγκών τους σε διμερείς συναντήσεις που θα έχουν ξεχωριστά με τον SSM την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών (AQR) είναι ήδη διαθέσιμα.
Σημαντικό λόγο στην όλη διαδικασία έχει η DG Comp, η αρμόδια γενική διεύθυνση της Κομισιόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr