Το νέο ασφαλιστικό εκτός από μεγάλες αυξήσεις στα όρια ηλικίας θα περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μειώσεις που θα φέρουν την ανώτατη σύνταξη στην Ελλάδα κοντά στα 1.000 ευρώ/μήνα.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ποσοτικοποίηση των αλλαγών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ το 2016 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες καθώς και 1,6 δισ. για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των ταμείων. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αλλά και τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για προσπάθεια να προστατευτούν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής) όλα δείχνουν ότι κινδυνεύουν με νέες μειώσεις ακόμη και συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη κοντά στα 800 ευρώ/μήνα. Εάν δεν γίνουν μειώσεις της τάξης του 3% στα ποσά από 500 ως 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική) τότε οι μειώσεις που θα γίνουν από τα 1.000 ευρώ και πάνω θα είναι μεγαλύτερες και υπολογίζεται ότι κλιμακωτά θα φτάσουν ως και το 13%.
Παράλληλα το σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού φαίνεται ότι προβλέπει και νέες μειώσεις καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης δε θα υπερβαίνει το 55% (κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα.
«Κυνική» ομολογία και από το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ στην έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) εκτιμά ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.
Η έκθεση δόθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού και διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.
Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.
Μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητά της, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr