Διαβάζοντας το βράδυ της Δευτέρας τις Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε εμφατικά, ότι «ο κρισιμότερος κάβος» στην πορεία προς την ανάκαμψη, την οποία προσδιόρισε στο α΄ εξάμηνο του 2016, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της Συμφωνίας που υπέγραψε με τους δανειστές, η οποία, όπως είπε, θα εγγυηθεί την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμα την ίδρυση νέας Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας η οποία θα χρηματοδοτεί την οικονομία και ενός ειδικού Ταμείου για την προσέλκυση Επενδύσεων.
Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός περιέγραψε ταυτόχρονα, και έναν οδικό χάρτη της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας εφικτή την επιστροφή στην ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και την έξοδο της χώρας και πάλι στις αγορές μέσα στο επόμενο 20μηνο.
«Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της» είπε ο κ. Τσίπρας και υποσχέθηκε απευθυνόμενος τόσο στους συμπολιτευόμενους βουλευτές όσο και στην πλευρά των δανειστών ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στην ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που θα επιτρέψουν να αποδειχθεί θετική η πρώτη αξιολόγηση. «Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη» προέβλεψε αισιόδοξα, την ώρα όμως, που στα έδρανα της ΝΔ, οι εκτιμήσεις ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες και, όπως σημείωναν έμπειροι περί τα οικονομικά, «ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης, διαψεύδει τον κ. Τσίπρα».
Εκτός του σημαντικού ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της επιτυχούς αξιολόγησης ο κ. Τσίπρας παρουσίασε δύο ακόμα σημαντικούς στόχους: την επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους και την προσέλκυση νέων επενδύσεων μέσω της δημιουργίας νέων φορέων.
Αναφορικά με τον πρώτο εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή με βασική επιδίωξη, την επιμήκυνση πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά, ρήτρα ανάπτυξης και μια μακρά περίοδο χάριτος.
Ενώ, στο ζήτημα της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων προανήγγειλε ότι θα συγκροτηθεί Ειδικός Φορέας Προσέλκυσης Επενδύσεων ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, τη δημιουργία και προστασία των ελληνικών brands και την ενίσχυση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
Στην γενικόλογη, όπως παραδέχθηκαν και στελέχη του κόμματός του, ομιλία του, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του νέου οικονομικούς προγράμματος, υποσχόμενος να προσπαθήσει για τη βελτίωση των «ανοιχτών σημείων» της συμφωνίας.
Η κυβέρνηση όπως είπε, θα δώσει σκληρή μάχη για εξής θέματα:
- Τα κόκκινα δάνεια, όπου επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να αποτρέψουμε τη δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distressfunds,
- την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας όπου με έμφαση στην επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία. Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση διακρίσεων για τους νέους εργαζόμενους,
- τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ με στόχο την παρουσίαση ρεαλιστικού, εναλλακτικού σχεδίου που θα εξασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και
- ένα νέο Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. «Πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και να εξασφαλιστούν οι όροι, ώστε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος» είπε.
Στο επίσης μείζον ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε έμμεσα ότι η κυβέρνηση δεν έχει λύσεις. Το μέτρο, όπως ανέφερε, θα ανασταλεί μέχρι να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός, καθώς αναζητούνται ισοδύναμα…
Το βαρύ οικονομικό πρόγραμμα ο κ. Τσίπρας θέλησε να το «ισοφαρίσει» με την προσωπική του δέσμευση ότι θα εντείνει τον αγώνα της κατά των διαπλεκόμενων συμφερόντων. «Ισχυρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση μας θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς. Οι δυνάμεις του παλιού και χρεοκοπημένου καθεστώτος θα κάνουν τα πάντα ώστε σε αυτόν τον τόπο να μην αλλάξει τίποτα» είπε μεταξύ άλλων.
Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την ολοκλήρωση των διαδικασιών διασταύρωσης των τραπεζικών καταθέσεων που έχει ξεκινήσει ήδη ο ΣΔΟΕ, λέγοντας: «Θα ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες και κυρίως η λίστα Λαγκάρντ όπου υπάρχουν νέα στοιχεία» διεμήνυσε και υπογράμμισε ότι θα ελεγχθούν όλες οι εκκρεμούσες υποθέσεις «από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έως την Αγροτική Τράπεζα».
Αναφορικά με τους εισοδηματικά ασθενέστερους, ανακοίνωσε υποτυπώδη μέτρα, όπως: κάρτες μεταβίβασης, κάρτες υγείας για τους ανασφάλιστους, την παροχή σχολικών γευμάτων και τη δημιουργία ελεύθερων αγορών. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την ίδρυση ενός νέου εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ειδική μνεία, όμως, έκανε στο θέμα των αγροτών, καθώς, δεσμεύτηκε για τον επανακαθορισμό της έννοιας του αγρότη ούτως ώστε οι πραγματικοί αγρότες να έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση. Μίλησε επίσης για την αξιοποίηση 20 δις ευρώ έως το 2021 για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα.
Στο πολιτικό πεδίο, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κινήσει εντός της νέας θητείας της τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική, ενώ, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου αλλά και στην παροχή δυνατότητας διενέργειας δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.
Σε ο,τι αφορά εξάλλου, στη Δημόσια Διοίκηση ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης στο Δημόσιο με την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Στελεχών αλλά και την εισαγωγή της Ψηφιακής πολιτικής που καθυστερεί χρόνια, μολονότι έχουν δαπανηθεί περί τα 7 δις ευρώ.
Γ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr