Στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα, ο κ. Φέσσας επεσήμανε ότι «μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, εμπεδώθηκε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στη ζώνη του Ευρώ, καθώς τα κόμματα υπέρ του Ευρώ συγκέντρωσαν το 80% των ψήφων, καταλαμβάνοντας 260 έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει ανθεκτικότητα απέναντι στις "αναταράξεις” των τελευταίων ετών, ενώ παρά τα capital controls η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει υψηλή. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κρυφή δυναμική της Ελλάδας βρίσκεται στο ανθρώπινο δυναμικό που είναι ιδιαίτερα μορφωμένο και ανταγωνιστικό.
Για το νομικό πλαίσιο που "πνίγει”, πολλές φορές, το εγχώριο επιχειρείν, ο κ. Φέσσας σημειώνει ότι η βελτίωση του περιβάλλοντος για τη δραστηριοποίηση των εταιρειών είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του καινούργιου προγράμματος στήριξης που υπόγραφε με τους Ευρωπαίους.
Αναφέρει ακόμη ότι απαιτείται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, η καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η επιτάχυνση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η περαιτέρω περικοπή ορισμένων κρατικών δαπανών.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΕΒ ανέφερε ότι ο τουρισμός, οι κατασκευές, η ενέργεια, τα logistics (χώροι αποθήκευσης), η γεωργία και η πληροφορική είναι οι τομείς όπου οι γαλλικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επενδύσεις. Σήμερα οι γαλλικές επενδύσεις στη Γαλλία είναι ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά 120 γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα.
«Η χώρα μας αντιπροσωπεύει το 0,5% των γαλλικών εξαγωγών. Θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση», κατέληξε ο κ. Φέσσας.
Συναντήσεις με Σαπέν και Μακρόν
Να σημειωθεί ότι ο κ. Φέσσας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν χθες και με τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σήμερα. Στις συναντήσεις του αυτές, επεσήμανε ότι η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο ομαλότητας μετά την πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού που επισφραγίζει την οριστική και αμετάκλητη παραμονή στην Ευρωζώνη και την εφαρμογή των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Επιπλέον τόνισε χαρακτηριστικά ότι η οριστική και βιώσιμη έξοδος της Ελλάδας από την κρίση προϋποθέτει: «Από τη μία, την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους μας και από την άλλη, την εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών που θα περιορίσουν την ύφεση και θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακά αντίβαρα, με έμφαση στις επενδύσεις και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σε αυτό το περιβάλλον επιστροφής στην κανονικότητα, που ελπίζουμε ότι θα επισφραγίσει θετικά η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος στα τέλη του 2015, δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, τις οποίες και ήρθαμε να παρουσιάσουμε στη γαλλική επιχειρηματική κοινότητα, ως πραγματικοί πρεσβευτές της ελληνικής οικονομίας».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ μετέφερε στους Γάλλους υπουργούς την ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, μόλις αποδώσουν τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, την επίδειξη ιδιαίτερης πρόνοιας για τις ασφάλειες εξαγωγικών πιστώσεων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό εμπόριο, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο των κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά και την άμεση προτεραιότητα υλοποίησης μιας συνεκτικής επενδυτικής πολιτικής, με σαφή και στοχευμένα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.
Μάλιστα, για να τονίσει την ανάγκη για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο μνημόνιο, ο κ. Φέσσας επεσήμανε την χρησιμότητα ενός Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων που θα εποπτεύεται από κοινωνικούς εταίρους και φορείς της αγοράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr