Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο δεδομένου ότι σε βραχύ διάστημα, η χώρα οφείλει να ανταποκριθεί στις επιτακτικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο μνημόνιο και ανοίγουν τον δρόμο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων από τα 26 δισ. ευρώ αλλά, και των 15 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη «δοκιμασία αξιοπιστίας», προκειμένου η κυβέρνηση που βγήκε από τις πρόσφατες κάλπες να στείλει μήνυμα φερεγγυότητας και συνέπειας στους εταίρους- δανειστές στην προσπάθεια να ανακτήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της χώρας, που έχει τρωθεί σοβαρά εξαιτίας των παλινωδιών της πολύμηνης διαπραγμάτευσης.
Οι συνθήκες πολιτικής ρευστότητας που επικρατούν στην εσωτερική πολιτική αγορά, ευνοούν όπως κοινά ομολογείται για την ώρα τους επόμενους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, λύνοντας τα χέρια του Α. Τσίπρα να ξεδιπλώσει την πολιτική του.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν, ότι η μεν αξιωματική αντιπολίτευση, έχει εισέλθει σε φάση μεσοπρόθεσμης έστω ενδοσκόπησης και βρίσκεται σε αναζήτηση νέου ηγέτη αλλά και ξεκάθαρης πολιτικής φυσιογνωμίας, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, είναι ευάλωτα στις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτική επ΄ αυτού η δήλωση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, η οποία υπογράμμισε πως η «περίοδος λεηλασίας αυτού του χώρου, τελείωσε», ενώ, αφετέρου την ίδια στιγμή, το «Ποτάμι» επιβεβαιώνοντας τις δυσκολίες της προσέγγισης αυτών των δυνάμεων, επισήμως δηλώνει ότι σκοπεύει να ανασυνταχθεί για να συγκροτήσει τον «Τρίτο Πόλο» μακριά από παλαιοκομματικές λογικές και πολιτικές συνάφειες που φαίνεται πως στοίχισαν εκλογικά.
Στο κλίμα αυτό, το κυβερνητικό στρατόπεδο, επιχειρεί αφενός να ολοκληρώσει την ιδεολογική και πολιτική του μετατόπιση στο, μέχρι χθες εγκαταλελειμμένο οικόπεδο της Κεντροαριστεράς και αφετέρου να αποβάλλει λειτουργίες Ομοσπονδιακού τύπου που προκαλούσαν ασάφειες και ξεθώριαζαν τα πολιτικά του μηνύματα.
«Είμαστε η Δημοκρατική παράταξη» δηλώνουν τώρα θαρρετά, στη γραμμή Τσίπρα, οι στενοί του συνεργάτες (Ν. Παππάς, Α. Φλαμπουράρης), οι οποίοι παρατηρούν την ίδια στιγμή, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει η πολυτέλεια για την επινόηση νέων εσωκομματικών συνόρων και ασύμμετρης κατανομής ευθυνών.
Στο οικονομικό επιτελείο, αποτελεί κοινή πεποίθηση πως το επόμενο σύντομο διάστημα, θα πρέπει, χωρίς αποκλίσεις να νομοθετηθεί σειρά παρεμβάσεων, με άξονα την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού και κορωνίδα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Με βάση τις προτεραιότητες που έχουν συνομολογηθεί, μέχρι το τέλος περίπου του χρόνου που διανύουμε, θα πρέπει, μεταξύ άλλων:
- Να συστηματοποιηθούν οι διαδικασίες κατασχέσεων για όλους όσοι έχουν χρέη στην εφορία άνω των 70.000 ευρώ, ενώ ξεκινούν για όλους οι ηλεκτρονικές δεσμεύσεις και κατασχέσεις, μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης με τις τράπεζες.
- Να εφαρμοστεί η ψηφισμένη αύξηση της φορολογίας στα πλοία και να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς
- Να εισπραχθεί το πρόστιμο 150 ευρώ σε όλους όσοι δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από έλεγχο, ύστερα από διασταύρωση στοιχείων.
- Να ψηφιστούν οι νέες διατάξεις για τη φοροδιαφυγή και την απάτη προκειμένου να τροποποιηθεί ο ειδικός ποινικός νόμος και να θεσπιστεί το νέο ποινολόγιο, καθώς και οι ποινές για τις απλές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
- Να καταργηθεί το ανώτατο όριο ύψους 25% επί των μισθών και συντάξεων και να περάσει η μείωση όλων των κατώτατων ορίων ύψους 1.500 ευρώ ( 1.250 για μισθούς και συντάξεις, 1.000 ευρώ για καταθέσεις).
- Να τροποποιηθεί η ρύθμιση για τις 100 δόσεις ώστε να αποκλείονται όσοι δεν καταβάλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, ενώ θα συντομευτεί η διάρκεια της ρύθμισης για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα.
- Να καθιερωθούν επιτόκια της ελεύθερης αγοράς ( 5%), με παράλληλη παροχή προστασίας στους ευάλωτους οφειλέτες, με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ. (Για οφειλέτες με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ για να μην αυξηθεί το επιτόκιο θα πρέπει να πληρούνται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια).
- Να τροποποιηθεί η βασική ρύθμιση 12 δόσεων του ΚΦΔ, ώστε να προσαρμοστούν τα επιτόκια βάσει της ελεύθερης αγοράς (μείωση από 8% σε 5%), καθώς και αναστολή έως το τέλος του 2017 των απαιτήσεων επαλήθευσης από τρίτους και τραπεζικών εγγυήσεων.
- Να αυτοματοποιηθεί η είσπραξη οφειλών και η διαδικασία κατασχέσεων, μεταξύ άλλων με την άμεση εμπλοκή ιδιωτών
- Να αποκτήσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) πρόσβαση στο έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και σε στοιχεία της φορολογικής διοίκησης.
- Να συσταθούν τρεις, ειδικές κινητές ομάδες δίωξης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
- Να μεταρρυθμιστεί ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος με αλλαγές στην κλίμακα και στο αφορολόγητο.
- Να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%).
- Να ενσωματωθεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η εισφορά αλληλεγγύης επί του εισοδήματος, από το 2016
- Να θεσπιστούν τα κίνητρα που αφορούν στη φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων και να ενσωματωθούν οι εξαιρέσεις από τη φορολόγηση στον ΚΦΕ, με κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.
- Να ψηφιστούν ρυθμίσεις για άμεση αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς, της επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων και την επανεξέταση της παρακράτησης φόρου επί των τεχνικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών ακινήτων, θα γίνει προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ και θα προσαρμοστεί η εναλλακτική ελάχιστη φορολογία επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Την ίδια στιγμή προωθούνται:
- Επεξεργασία από την κυβέρνηση, με την Τράπεζα της Ελλάδας και τον ιδιωτικό τομέα, κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών με την εφαρμογή που θα αρχίζει από τον Μάρτιο του 2016.
- Δημοσιοποίηση του καταλόγου οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες.
- Μείωση - λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τεχνική βοήθεια - των περιορισμών στη διεξαγωγή ελέγχων των φορολογικών δηλώσεων, με την επιφύλαξη του συστήματος εξωτερικού φορολογικού πιστοποιητικού.
- Βελτίωση των κανόνων περί διαγραφής μη εισπράξιμων φορολογικών οφειλών.
- Αύξηση ορίου απαλλαγής ΦΠΑ. Με στόχο την αύξηση του κατώτατου ορίου στα 25.000 ευρώ.
- Ενίσχυση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών (ΕΜΕΙΣ) και θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων.
Εξάλλου προ του τέλους του έτους, η κυβέρνηση πρέπει να εισηγηθεί:
- Κατάρτιση συνολικού σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το οποίο θα περιλαμβάνει: 1) Εντοπισμό των μη δηλωμένων καταθέσεων μέσω ελέγχων των τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και 2) Θέσπιση προγράμματος εθελοντικής γνωστοποίησης με κατάλληλες κυρώσεις, κατάλληλα κίνητρα και διαδικασίες επαλήθευσης.
- Καθιέρωση περιουσιολογίου και βελτίωση της παρακολούθησης.
- Θέσπιση μέτρων για τον εντοπισμό δεξαμενών αποθήκευσης (σταθερών ή κινητών), για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
- Δημιουργία βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των ισολογισμών μητρικών και θυγατρικών επιχειρήσεων, για τον έλεγχο ενδο-ομιλικών συναλλαγών.
- Θέσπιση μέτρων για την ιεράρχηση των φορολογικών ελέγχων με βάση την ανάλυση κινδύνου και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, την αρχαιότητα, για να αποφεύγεται η σκανδαλώδης παραγραφή υποθέσεων
- Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα, καθώς και των προστίμων για τη μη πραγματοποίηση υποχρεωτικών τεχνικών ελέγχων οχημάτων (ΚΤΕΟ).
- Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των εισφορών για τη χρήση ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων χωρίς άδεια.
- Επιβολή, εφόσον είναι νομίμως δυνατόν, της προκαταβολικής είσπραξης σε περιπτώσεις φορολογικών διαφορών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr