Εξοικονομήσεις πόρων σχεδιάζονται επίσης από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις ενοποιήσεις όλων των επικουρικών Ταμείων. Μόνο από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χορήγηση πλήρους ή μειωμένης σύνταξης θα περισσέψουν φέτος στα ταμεία 3 εκατ. ευρώ, 17,2 εκατ. ευρώ για το 2016 και 28,5 εκατ. ευρώ για κάθε έτος από το 2017 και μετά ως το 2022.
Το προσχέδιο θα περιγράφει όπως αναφέρθηκε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2016, που θα οριστικοποιηθούν στο κείμενο του προϋπολογισμού μετά από τις ς επαφές που θα έχει καθοριστούν από τη νέα κυβέρνηση και μετά από επικοινωνία με τους δανειστές.
Έτσι οι βασικές περικοπές που προβλέπεται να τεθούν επί τάπητος είναι οι εξής:
1. Περικοπές που θα συρρικνώσουν κάτω από τα 15 δισ. ευρώ το συνολικό κονδύλι από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.
2. Σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχής γενομένης με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016. Το μέτρο αυτό επηρεάζει αρχικά περίπου 60.000 άτομα.
3. Περικοπή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης κατά 50%. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης που είναι στα ίδια επίπεδα με αυτόν του κίνησης. Η διάταξη νόμου που θα αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο και θα επαναφέρει το προ τετραετίας καθεστώς θα εφαρμοστεί από φέτος και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης προβλέπεται να υποχωρήσει στα 6 λεπτά το λίτρο (από 23 λεπτά σήμερα), ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα παραμείνει στα 33 λεπτά το λίτρο (όσο δηλαδή είναι και σήμερα).
4. Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ φέτος και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.
5. Περιορισμός κατά 200 με 250 εκατ. ευρώ στα κονδύλια του ΠΔΕ το 2016, στα 6,150 από 6,4 δισ. ευρώ φέτος.
6. Μείωση κατά 240 εκατ. ευρώ των μη μισθολογικών δαπανών σε υπουργεία, ΝΠΙΔ και φορείς του Δημοσίου. Στο κούρεμα εμπίπτουν έξοδα για μετακινήσεις, υπερωρίες, υπηρεσιακά συμβούλια, λειτουργικά έξοδα, ενοίκια για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δημοσίου κ.ά.
Ενδιαφέρον έχει να δούμε τις εκτιμήσεις για το χρέος, που αποτελεί και το μεγάλο κλειδί για την πορεία της οικονομίας αλλά και της στάσης του ΔΝΤ απέναντι στη χώρα.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα είναι το όχημα για να βγει η χώρα από την ύφεση του 2,9%, που αποτελεί την πρώτη εκτίμηση για το 2015, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η πρόβλεψη αυτή ενδεχομένως να αλλάξει στο 1,9% με 2% τον Νοέμβριο με το κανονικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr