Η υποχρέωση της κυβέρνησης για αλλαγή της συγκεκριμένης ρύθμισης οδήγησε σε σχετική ψήφιση διατάξεων ενώ αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης εντός των επομένων ημερών, για να εξειδικευτούν τα κριτήρια τα οποία θα καθορίζουν το νέο καθεστώς. Ουσιαστικά αναμένεται δραστική συρρίκνωση του αριθμού των δόσεων, ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη, αύξηση άρα του μηνιαίου ποσού, αύξηση επιτοκίου, μείωση του αριθμού των δόσεων, αλλά και θέσπιση νέων κριτηρίων για απώλεια της ρύθμισης.
Αυτό που μέχρι σήμερα είναι γνωστό βάσει του ήδη ψηφισμένου νόμου προβλέπει:
1. Αύξηση στο 5% από 3% σήμερα το επιτόκιο για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ αντί των 300 ευρώ σήμερα.
2. Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
- Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,
- Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και
- Το ετήσιο εισόδημα τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ
Εάν δεν έχει τις προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει, αν έχει ρυθμίσει μια οφειλή 5.000 ευρώ, να επιβαρυνθεί με 250 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ πριν ήταν σε καθεστώς άτοκων δόσεων.
Παράλληλα όσοι δεν πλήρωσαν τρεις δόσεις, θα βρεθούν εκτός ρύθμισης εκτός αν σπεύσουν και υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους με την εφορία.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr