Άλλωστε, με κανέναν τρόπο δεν ήθελαν τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ εκτός κυβερνητικού νυμφώνος και «στα αντιπολιτευτικά κάγκελα». Ήδη, τα μηνύματα εστάλησαν από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον. Η κυρία Μέρκελ τηλεφώνησε την Δευτέρα στον πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί, συζήτησε μαζί του θέματα διμερή αλλά και ευρωπαϊκής πολιτικής και φέρεται να του είπε ότι η Ελλάδα έχει υψηλή ανεργία για την οποία πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να μειωθεί και συμφώνησαν να έχουν εκτενέστερες συζητήσεις στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύριο.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ πάντως ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση εμπιστεύεται τη νέα ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε «ας περιμένουμε πρώτα να σχηματιστεί». Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο παίρνει σοβαρά την κάθε ελληνική κυβέρνηση, τον κάθε Έλληνα πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του.
Έτοιμη να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του State Department στον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου. Με τη δήλωσή του, ο Αμερικανός αξιωματούχος στέλνει ταυτόχρονα μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε να εξέλθει η χώρα από την οικονομική κρίση.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, τόνισε σχολιάζοντας τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ότι «όποιος λαβώνει με απόσχιση, πεθαίνει στις εκλογές» ενώ μίλησε και για τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Και αυτόν τον Βαρουφάκη, για να χρησιμοποιήσω, ας πούμε, τεχνικό όρο, τον ξεφορτωθήκαμε». Η απάντηση ήλθε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο οποίος δήλωσε ότι «Δεν ξεφορτωθήκατε εμένα κ. Ρέντσι. Την ευρωπαϊκή δημοκρατία ξεφορτωθήκατε όταν εκβιάσατε τον Αλέξη εκείνο το βράδυ».
Σε τηλεγράφημά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απευθύνεται στον Έλληνα πρωθυπουργό με θερμό τρόπο. “Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε” του λέει και τον συγχαίρει εξ ονόμτος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθως εκφράζει την “βεβαιότητα” ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί “τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία”. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του κ. Γιούνκερ ο οποίος σε εγκάρδιο κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε στον κ. Τσίπρα ότι ήταν βέβαιος για την πρωτιά του στις εκλογές.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφού συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, πρόσθεσε ότι προσβλέπει στον ταχύ σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί στενά με τις ελληνικές αρχές και να συνεχίσει να συνοδεύει την Ελλάδα στις φιλόδοξες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο Πιέρ Μοσχοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα τρία τέταρτα των Ελλήνων ψηφοφόρων υποστηρίζουν οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις».
Και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και ανέφερε ότι «Πιστεύουμε πως είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να σχηματισθεί γρήγορα και να επιμείνει στο πρόγραμμα και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν η ΕΕ και το ΔΝΤ». Υπενθύμισε δε ότι « ο κυβερνητικός συνασπισμός με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπέγραψε το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας».
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, έβαλε πάντως και το πλαίσιο λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει στο πρόγραμμα διάσωσης”. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι “Η νέα ελληνική κυβέρνηση έλαβε εντολή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που η χώρα συμφώνησε με τους πιστωτές της τον περασμένο Ιούλιο”. Υπενθύμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία.
Σε αυτό το κλίμα οι αγορές αναμένουν το κυβερνητικό σχήμα ως πρώτο δείγμα γραφής, εκφράζοντας θετικά σχόλια για το δίδυμο Τσακαλώτου- Χουλιαράκη. Παράλληλα αναμένουν αν δουν τρις πρώτες κινήσεις στο πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για να σταθμίσουν τη στάση τους. Πάντως είναι γνωστό εδώ και μέρες ότι η συμμετοχή επενδυτών στην αγορά ελληνικών ομολογιακών τίτλων διευρύνεται, ενώ στο μικροσκόπιο τίθενται και άλλες αξίες. Θεσμικοί με μεγάλη πείρα, όπως η Northern Asset Management του κ. Γ. Παπαμαρκάκη, αλλά και ιδιώτες επενδυτές, που όλο το διάστημα ήταν παρόντες στην ελληνική αγορά, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η παρέλαση των ξένων private equity funds αναμένεται να αρχίσει μόλις ορκιστεί η κυβέρνηση.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr