Πεπεισμένοι είναι πλέον οι εταίροι μας για την υλοποίηση όλων των παραμέτρων της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-δανειστών, με αποτέλεσμα η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα να σχολιαστεί με ιδιαίτερη ψυχραιμία.
Το φθινόπωρο των… παθών
Πενήντα είναι τα μέτρα-«προίκα» που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ενώ τις προσεχείς ημέρες θα τεθούν επί τάπητος άλλα 100 μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2016. Οι Τροϊκανοί περιμένουν από την κυβέρνηση να καταθέσει στις 5 Οκτωβρίου στη Βουλή τον νέο προϋπολογισμό που θα τα ενσωματώνει όλα αυτά, για να φανεί πόσα θα πληρώσουν οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι μισθοσυντήρητοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
«Φρούδες» ελπίδες ωστόσο φάνηκαν να είναι οι προεκλογικές εκτιμήσεις των πολιτικών κομμάτων για επαναδιαπραγμάτευση και υποκατάσταση σκληρών μέτρων με άλλα ισοδύναμα, καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε ήδη το μήνυμα πως «επαναδιαπραγμάτευση» θα γίνεται μόνο μετά από την αξιολόγηση του Οκτωβρίου και σε κάθε τρίμηνη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κύμα μέτρων θα πρέπει να εφαρμοστεί σχεδόν στο σύνολό του και ότι δεν αποκλείεται οι δανειστές, αντί για ελαφρύνσεις, να ζητούν και άλλα μέτρα αν φανεί πως η κυβέρνηση ολιγωρεί και πέφτει έξω ο προϋπολογισμός.
Το «τέλος» των συνταξιούχων
Το σίγουρο είναι πως αυτό που δεν αλλάζει είναι οι περικοπές στις συντάξεις (κύριες, επικουρικές και ΕΚΑΣ) οι οποίες ξεκίνησαν και ισχύουν ήδη από 1ης Ιουλίου 2015. Οι συντάξεις θα μείνουν μειωμένες ή θα μειώνονται και άλλο ως το 2021, ασχέτως αν προσωρινά συμφωνηθούν μικροαλλαγές στους φόρους του 2016 και 2017 (ειδικά για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, στα νησιά και τα τρόφιμα).
Ήδη οι ελεγκτές της τρόικα ενημερώνονται μέσω e-mail για την νέα εφορία που θα δημιουργηθεί στον επόμενο ένα μήνα και θα δίνει υπερεξουσίες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποψιλώνοντας το ΣΔΟΕ, όπως επιμόνως ζητούσαν εδώ και τρία χρόνια.
Η «κληρονομιά» του νέου ΥΠΟΙΚ
Ο νέος υπουργός Οικονομικών κληρονομεί μια τεράστια «τρύπα» στις εισπράξεις του προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και υπονομεύει τον στόχο για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος. Θορυβημένοι από τον δημοσιονομικό κατήφορο,οι θεσμοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για συμπληρωματικά μέτρα τον Οκτώβριο, ώστε να καταστεί εφικτή η είσπραξη εσόδων ύψους 18,1 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει είναι έτοιμο το «πακέτο» με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με πρώτο από όλα το ασφαλιστικό. Οι θεσμοί δείχνουν πρόθυμοι πάντως, τώρα που κόπηκαν οι κύριες συντάξεις και το ΕΚΑΣ, να πουν αμέσως «ναι» στο εγγυημένο χαμηλό εισόδημα, ώστε να μη απομείνουν να ζουν με 200 ή 300 ευρώ ως τα 67 τους, όσοι δεν βρήκαν τα 710 ευρώ που υπολόγιζαν (κατώτατη σύνταξη συν ΕΚΑΣ) όταν κατέθεσαν τα χαρτιά τους για σύνταξη στα τέλη Μαΐου ή Ιουνίου.
«Τσουνάμι» φορολογικών μέτρων-Αλλάζει ο νόμος
Τον Οκτώβριο θα πρέπει να έτοιμος και ο νέος φορολογικός νόμος που θα φέρνει:
- μονιμοποίηση και επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης στην φορολογική κλίμακα, που ενσωματώνεται στη κλίμακα φόρου εισοδήματος. Οι φορολογικοί συντελεστές θα αυξηθούν δραματικά, αγγίζοντας το 50%.
- κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών που προστατεύουν τα εισοδήματα,
- αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και εισοδήματα,
- αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 (και στο 26% για το 2017),
- αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια στο 15% από 11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% στα υψηλότερα.
Μετά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου, η κυβέρνηση αναμένει ότι, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι δανειστές θα κάνουν πράξη την υπόσχεση που έδωσαν το Νοέμβριο του 2011 για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr