Ο ίδιος τόνισε ότι σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ο σχηματισμός μετεκλογικής κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν καθυστερεί ιδιαίτερα.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, εκτός από τα τεχνικά ζητήματα της αξιολόγησης, παράλληλα θα τεθούν στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα τα οποία είναι κυρίως "πολιτικού ενδιαφέροντος" και αφορούν τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα -που εκκρεμεί-, ανέφερε ότι πιθανότατα θα επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, συνέχισε, το ΔΝΤ είναι γνωστό ότι επιμένει στο να ξεκαθαρίσουν πρώτα τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το θέμα, σχολίασε ότι είναι τα κράτη μέλη που κυριαρχούν στη λήψη αποφάσεων και όχι οι θεσμοί, ωστόσο εκτίμησε ότι αυτή τη φορά –σε σχέση με το 2012- δεν θα είναι τόσο "επίπονη" η διαδικασία. Σημείωσε, επίσης, ότι σημαντική παράμετρος είναι ο τρόπος μέτρησης του άχθους του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ. Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι εκτός από το ύψος του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, σημαντικός παράγοντας είναι και η ετήσια επιβάρυνση του ελληνικού κράτους για την απόσβεση του ελληνικού χρέους.
Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σημείωσε πως θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης για την Ελλάδα στο Eurogroup του ερχόμενου Σαββάτου, ενώ υπενθύμισε ότι από τα 25 δισ. τα οποία προβλέπει η συμφωνία του Ιουνίου, τα 10 δισ. έχουν ήδη εκταμιευτεί και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM γι΄ αυτόν τον σκοπό ενώ για τα υπόλοιπα 15 δισ. οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες για το πότε θα αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων, ωστόσο, υπογράμμισε πως σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ισλανδία και η Κύπρος, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ήταν λιγότερο εκτεταμένες.
Εξάλλου, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα συμφωνημένα, δήλωσε "απολύτως πεπεισμένος" και "σίγουρος" πως όποια και να είναι η νέα κυβέρνηση θα "τιμήσει τη συμφωνία". Επιπλέον, εξήγησε πως οι όροι του μνημονίου είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση και ως "ζωντανός οργανισμός” υπόκειται σε αλλαγές.
Τέλος, αναφερόμενος στο Eurogroup του ερχόμενου Σαββάτου, σημείωσε πως θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Υπάρχει, συνέχισε, κατανόηση ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες η νομοθετική εφαρμογή των επιμέρους στοιχείων του προγράμματος δεν είναι δυνατή. Ωστόσο, όπως είπε, οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για το νομοθετικό έργο προχωρούν και θα είναι κομμάτι της παρουσίασης του Έλληνα υπουργού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr