Μπορεί βεβαίως ο στόχος αυτός να επιμερίζεται σε 25 δισ. ευρώ που αφορούν στην επανάκτηση των δημόσιων μετοχών των τραπεζών και σε άλλα 25 δισ. ελληνικά assets που προορίζονται να πωληθούν σε βάθος 30ετίας, ωστόσο, η αισιοδοξία των προβλέψεων μετριάζεται αισθητά από τις ισχνές επιδόσεις της χώρας στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι το Bloomberg, επικαλείται το χαρακτηριστικό παράδειγμα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης ώστε να εξηγήσει σε όλους όσοι αναρωτιούνται το λόγο για τον οποίο τα προηγούμενα χρόνια «ναυάγησαν» οι προσπάθειες της Ελλάδας να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του, αν και η τοποθεσία είχε επιλεγεί ήδη από το 1976, δικαστικές διαμάχες με τους κατοίκους της περιοχής, η ανακάλυψη αρχαιολογικών ερειπίων και πολιτικές διαφωνίες, καθυστέρησαν το έργο 33 χρόνια.
Με τα ακίνητα να αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, η κυβέρνηση μπορεί να έχει στη διάθεσή της δεκαετίες ώστε να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία. Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται σε φάση επικαιροποίησης του σχεδίου για ιδιωτικοποίηση του μεριδίου του ελληνικού Δημοσίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ την ίδια στιγμή, εκκινεί τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης των μεγάλων συγκοινωνιακών υποδομών, των εταιρειών ύδρευσης, των σιδηροδρομικών φορέων, των Ταχυδρομείων και του ΟΤΕ.
Το Bloomberg σημειώνει πως οι προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων να διασφαλίσουν έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου όπως αεροδρόμια, λιμάνια και παράκτια ακίνητα απέτυχε παταγωδώς. Όπως υπογραμμίζει, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε το 2011 έχει αποφέρει μόλις 3,1 δισ. ευρώ από το τέλος του 2014.
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν οδηγήθηκε στην επίτευξη του στόχου της αξιοποίησης της, εν μέρει επειδή η χώρα δεν έχει κεντρικό κτηματολόγιο. «Όταν αξιωματούχοι επισκέφθηκαν ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο που προοριζόταν για πώληση, ανακάλυψαν χιλιάδες παράνομα κτίρια στην περιοχή», αναφέρει το δημοσίευμα.
Πάντως, σε αξιολόγηση του ΔΝΤ που πραγματοποίησε τον Ιούνιο, ανέφερε ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν οι πιο εύκολες από άποψη πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να ιδιωτικοποιεί περιουσία αξίας μόλις 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ενα τεράστιο μέρος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας περιλαμβάνει αξιοποίηση γαιών, γεγονός που το διαφοροποιεί από αντίστοιχα προγράμματα σε άλλες χώρες. «Η μετατροπή του σχεδίου αξιοποίησης σε μετρητά μπορεί να πάρει ως και 15 χρόνια» δήλωσε στο Bloomberg το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστας Μητρόπουλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr