Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος καμία παρέμβαση δεν θα έπρεπε να γίνει προς την αύξηση συντελεστών στην έμμεση φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ). Αντιθέτως, οποιαδήποτε αύξηση εσόδων θα πρέπει να προέλθει από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων και την βελτίωση της εισπραξιμότητας.
Κατά τον ίδιο η φορολογία εισοδήματος πρέπει να εξορθολογιστεί, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική μεταρρύθμιση. Αυτό απαιτεί ευθυγράμμιση των φορολογικών συντελεστών, ώστε όλα τα είδη εισοδημάτων να φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα και αδικίες.
Πρακτικά αυτό θα σήμαινε κατάργηση του συντελεστή 42% για μισθωτούς, μείωση των κατώτερων συντελεστών από επιχειρηματική δραστηριότητα από 26% σε 22% (φυσικά και νομικά πρόσωπα, με τη φορολογία του μερίσματος να αυξάνεται σε 14%), αύξηση των συντελεστών για αγροτικά εισοδήματα (στην ουσία ενσωμάτωσή τους στα επιχειρηματικά εισοδήματα) και αύξηση του κατώτερου συντελεστή για ενοίκια.
Συγχρόνως, ο κ. Μίχαλος ανέφερε πως για τους μισθωτούς θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η φορολογική έκπτωση των 2.100 ευρώ σε 1.150 ετρώ (το οποίο θα ισχύσει για εισόδημα 5.000 ευρώ και σταδιακά θα μειώνεται). Αυτό πρακτικά σημαίνει τη μείωση του αφορολογήτου εισοδήματος από 9.455 ευρώ σε 5.000 ευρώ. Κατά τον επικεφαλής του ΕΒΕΑ το τρέχον καθεστώς αφήνει ένα οικογενειακό εισόδημα της τάξης των 19.000 ευρώ αφορολόγητο, παρά την απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια από όλους. Συγχρόνως το ποσό των 5.000 ευρώ είναι πολύ πιο κοντά στο ελάχιστο όριο διαβίωσης.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ ζητά να επανεξεταστεί η επί πλέον έκπτωση για νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκια, η διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση του συμπληρωματικού, με μεταφορά του κύριου ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr