Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Johan Van Overtveldt, δήλωσε στο Reuters αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης ότι το Eurogroup συμφώνησε να προχωρήσει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, «αλλά με κάποια πρόσθετα μέτρα».
Το θετικό κλίμα για την Ελλάδα είχε διαφανεί από τις δηλώσεις των υπουργών καθώς προσέρχονταν στην συνεδρίαση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μέχρι σήμερα φαινόταν να είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος του προγράμματος και να προκρίνει την λύση της συμφωνίας γέφυρας. «Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε συμφωνία», είχε πει ο Γερμανός.
Θετική άλλωστε ήταν και η εισήγηση του EuroWorkingGroup, που ζητούσε την εκταμίευση 23 δισ. ευρώ συνολικά για την Ελλάδα: Άμεσα τα 12,5 δισ. ώστε να αποπληρώσει η χώρα τις δανειακές της υποχρεώσεις και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Άμεσα» θα εκταμιεύονταν άλλα 10 δισ. ευρώ αποκλειστικά για τις τράπεζες, διεμήνυε η κυβέρνηση.
Ντάισελμπλουμ: Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία με την Ελλάδα
«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα και όπως αναγνώρισε οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα τεχνικά κλιμάκια, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν γόνιμες και έγιναν σε καλό κλίμα.
«Χαιρετίζουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε, επισημαίνοντας ότι η πιστή εφαρμογή του θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.
«Οι ελληνικές αρχές έχουν καταδείξει προσήλωση τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε πολύ σημαντικά νομοθετικά βήματα ακόμα και τις τελευταίες ημέρες και έχουν βοηθήσει στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης», σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος να υπάρχει ένας ισχυρός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών, και τα 25 δισ. από αυτό θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ άλλα 25 δισ. για επενδύσεις.
Ντομπρόφσκις: Δίκαιη και ισορροπημένη η συμφωνία
«Δίκαιη και ισορροπημένη» χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Η ψήφιση του προγράμματος στην ελληνική Βουλή είναι ένα θετικό βήμα», συμπλήρωσε ο κ. Ντομπρόφσκις ο οποίος συμπλήρωσε πως: «Περιμένουμε αυτόν τον χρόνο, αντί για 2,5% ανάπτυξη θα υπάρξουν χαμηλότερα ποσοστά. Είναι σημαντικό να γυρίσουμε σελίδα και να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη».
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι: «Η Επιτροπή θα διαθέσει βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη και βοήθεια 35 δισ. ευρώ, έως το 2020. Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, πράγμα που θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα».
Ρέγκλινγκ: Τα 86 δισ. ευρώ θα φτάσει το συνολικό ποσό του προγράμματος
«Το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, που θα χορηγηθούν σε δόσεις. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα δάνεια, τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και να έχει μία καλύτερη κατάσταση στην Ελληνική οικονομία» τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το τέλος του Eurogroup.
«Η πρώτη δόση θα είναι 26 δισ. ευρώ, μεγάλο ποσό αλλά υπάρχουν λόγοι. Να αποπληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ και η επικείμενη προς την ΕΚΤ και τα ομόλογα και οι τόκοι προς το ΔΝΤ. Από αυτά, θα υπάρξει ένα υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ, που θα δοθούν αμέσως μετά. Ακόμη 10 δισ. θα διατηρούνται σε συγκεκριμένο λογαριασμό στο Λουξεμβούργο, που θα αφορούν τις τράπεζες» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM, χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Ελλάδα «πάρα πολύ καλή και πάρα πολύ έντονη» ενώ συμπλήρωσε πως: «Για το νέο πρόγραμμα του ESM που θα τρέξει ως τον Αύγουστο του 2018: Περιμένουμε συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν ξέρουμε ακριβώς με τι ποσό, αλλά θα συμβάλει».
Γιούνκερ: Υπάρχει συμφωνία
«Υπάρχει συμφωνία. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης», έγραψε πριν από λίγο στο Twitter o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ…
Δείτε το μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr