Πρόθεση τη ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την «πολιτική συμφωνία» στο πρόγραμμα του ESM και να αποκρούσει τις όποιες παγίδες της Γερμανίας για ένα δάνειο-γέφυρα, που θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για την ίδια και τον Πρωθυπουργό.
Γι΄ αυτό η συμβολή της Γαλλίας αλλά και της Επιτροπής κρίνεται σημαντική καθώς ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά επιθυμεί να «περάσει» της Γερμανίας και να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα, μία μέρα μετά το crash test της κυβέρνησης Τσίπρα. Βέβαια οι ενστάσεις της Γερμανίας σε σχέση με τη συμφωνία συνεχώς τίθενται επί τάπητος με κύρια αιχμή το Ταμείο για την δημόσια περιουσία, το ρόλο του ΔΝΤ αλλά και τις δεσμεύσεις υλοποίησης. Το Βερολίνο και ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με πληροφορίες, βλέπουν ότι υπάρχουν κενά στο κείμενο συμφωνίας, δεν θεωρούν ότι θα υλοποιηθεί και εντείνουν τις πιέσεις στην Αθήνα και τη Γαλλία ώστε να έλθει στο τραπέζι το σενάριο του βελούδινου grexit. Αυτός άλλωστε είναι και στρατηγικός στόχος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που βλέπει ότι μέσω έστω και μιας πρόχειρης συμφωνίας καταφέρνει η Γαλλία να αποκρούει το κύμα αλλαγών σε Επιτροπή και στη λειτουργία της ΕΕ που επιθυμεί.
Ζυμώσεις και στόχοι
Για να αντιμετωπιστεί το γερμανικό κύμα αυτό ήδη από χτες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. Στις συνομιλίες τους με τον Αλέξη Τσίπρα και οι τρεις αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει απολύτως όλα όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των χωρών-μελών του Eurogroup.
Οι στόχοι της Αθήνας πάντως είναι να «θάψει» τα περί δανείου γέφυρα και κυρίως να πάρει ένα μεγάλο ποσό από το δάνειο άμεσα, "ρουφώντας" μια ανάσα ζωής κάποιων μηνών. Για την πρώτη δόση, δε, υπάρχουν δύο εναλλακτικές, είτε να διατεθούν 26 δισ. ευρώ ή 43 δισ. ευρώ σε υποδόσεις με ενδιάμεση αξιολόγηση. Από αυτά τα χρήματα η Ελλάδα αναμένει πέρα από τις υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ στις 20/8 να καλύψει χρέη προς προμηθευτές δίνοντας οξυγόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και να δώσει μια πρώτη χρηματοδοτική ανάσα στις τράπεζες που επί της ουσίας παραμένουν κλειστές εδώ και ένα μήνα, χωρίς χορηγήσεις, υποστήριξη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ κλπ. Μια γερή εκταμίευση μάλιστα θα ανοίξει σταδιακά και τις χρηματοδοτήσεις των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχουν κολλήσει καταδικάζοντας πολλές ΜμΕ επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους. Έτσι θα μπορέσει να διεκδικήσει πιο εύκολα το αίτημα για εκλογές.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr