Ειδικότερα οι αναλυτές της Alpha Bank αναφέρουν πως τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της νέας συμφωνίας έχουν ως εξής:
- Πρώτον, η νέα συμφωνία συνιστά το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
- Δεύτερον, η συμφωνία περιγράφει την εκτέλεση ενός μεταρρυθμιστικού έργου για την απελευθέρωση των αγορών που ενισχύει τα κίνητρα για την ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας.
- Τρίτον, ο εξορθολογισμός των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα υποβοηθά στον περιορισμό των συνεπειών και της διάρκειας της υφέσεως συνδυάζοντας παράλληλα ένα εύλογο επίπεδο δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Αναλυτικότερα η τράπεζα αναφέρει χαρακτηριστικά στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων ότι:
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του 2015, πριν από την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων, ο ρυθμός αναπτύξεως της οικονομίας παρέμεινε θετικός.
Συγκεκριμένα, ο ρυθμός μεγεθύνσεως της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο 2015 έλαβε θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση 1,4% (εποχικώς διορθωμένα στοιχεία), έναντι αυξήσεως κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2014.
Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο 2015, έναντι οριακής αυξήσεως 0,02% στο πρώτο τρίμηνο 2015 και αυξήσεως 0,2% το πρώτο τρίμηνο 2014.
Σημειώνεται ωστόσο ότι, συμφώνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναμένεται να αναθεωρηθούν στις 28 Αυγούστου με βάση τα επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα έως τότε.
Η αποπληθωριστική διαδικασία συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των τιμών. O πληθωρισμός παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος και διατηρήθηκε στο 2,2% - για δεύτερο κατά σειρά μήνα - τον Ιούλιο 2015, έναντι μειώσεως των τιμών κατά 0,7% τον Ιούλιο 2014. Αντίστοιχα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε -1,3% τον Ιούλιο 2015, από -1,1% τον Ιούνιο 2015.
Η τιμή της βενζίνης συνεχίζει να έχει αρνητική επίπτωση στον πληθωρισμό σε ετήσια βάση, όπως επίσης και οι τιμές των φρούτων και λαχανικών. Η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλό επίπεδο και το 2015 (Ιούλιος 2015: -24% σε ετήσια βάση), σε συνδυασμό με την αδυναμία ανακάμψεως της πραγματικής ζητήσεως της οικονομίας, είναι οι βασικοί παράγοντες εξαιτίας των οποίων αναμένεται να διατηρηθεί η αποπληθωριστική διαδικασία τους επόμενους μήνες παρά την αναμενόμενη προσωρινή αντίρροπη επίδραση της μετατάξεως πολλών αγαθών σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.
- weekly14082015.pdf (189 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr