Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο:
- μισθοί συντάξεις και επιδόματα κάτω των 1.000 ευρώ μένουν ακατάσχετα.
- επιτρέπεται η κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας, προσωπικούς και κοινούς, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 1.250 ευρώ. Από εποχής Θεοχάρη στο υπουργείο Οικονομικών, το όριο αυτό ήταν 1.500 και τώρα μειώνεται. Αφορά όμως έναν μόνον λογαριασμό σε μία τράπεζα, ο οποίος θα πρέπει να δηλωθεί στην εφορία για να προστατεύεται κάθε μήνα.
– ασχέτως πόσα λεφτά υπήρχαν στον λογαριασμό, σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα των 1.001-1.500 ευρώ το μήνα που μπαίνουν κάθε μήνα, θα κατάσχεται το 50% για κάθε ποσό πάνω από τα χίλια. Για παράδειγμα, για μισθό που μπαίνει στην τράπεζα 1.300 ευρώ, η εφορία θα κατάσχει τα 150 ευρώ, για ποσό 1.400 ευρώ θα κατάσχει θα 200 και για μισθό 1.500 ευρώ τα 250 ευρώ.
- πέραν αυτών όμως, για μισθωτούς των 1.500 ευρώ και άνω, θα κατάσχει επιπλέον ολόκληρο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Για παράδειγμα, αν μπαίνει μισθός 1.600 ευρώ θα κατάσχονται τα 350 ευρώ (τα 100 ευρώ επιπλέον από τα 1.500 και άλλα 250 που είναι τα μισά πάνω από τα 1.000 και έως τα 1.500 ευρώ) ή, για ποσό 2.000, θα κατάσχονται τα 750 ευρώ το μήνα (500+250).
- οι διατάξεις προβλέπονται να ισχύσουν άμεσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου και εφαρμόζονται και επί των ενεργών κατασχέσεων, δηλαδή και επί των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων βάσει των προγενέστερων διατάξεων, δηλαδή για ποσά άνω των 1.500 ευρώ.
Στο εξής και στις περιπτώσεις αυτές για τις απαιτήσεις που γεννώνται μετά την ισχύ των νέων διατάξεων τα αποδοτέα ποσά θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων αυτών.
Νέο σύστημα για τον έλεγχο των μεγαλοοφειλετών
Μάλιστα, το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει και διάταξη για αύξηση της αποτελεσματικότητας των κατασχέσεων στις καταθέσεις μεγαλοφειλετών του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών θα αναλαμβάνει την αποστολή ερωτημάτων σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα για την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών τέτοιων καταθετών, απαλλάσσοντας τις εφορίες από τις διαδικασίες αυτές.
Επομένως, το υπουργείο θα επαναλαμβάνει έτσι ερωτήματα για τον ίδιο φορολογούμενο χωρίς κόστος και διάθεση ανθρωπίνων πόρων και θα επιβάλει στοχευμένα κατασχέσεις, κατά το χρόνο που υφίστανται λογαριασμοί με διαθέσιμο υπόλοιπο. Μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή ήταν συνήθως αναποτελεσματική, καθώς τα χρήματα «κρύβονταν», ίσως και κατόπιν ειδοποιήσεως του οφειλέτη-πελάτη της τράπεζας.
Για το λόγο αυτό και στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την διάταξη τονίζεται πως πλέον θα μπορεί να γίνεται διαρκής έλεγχος και στους υπαλλήλους «των πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόδοση ποσών που κατατίθενται μετά την επιβολή της κατάσχεσης και την υποβολή της δήλωσής τους και μέχρι την εξόφληση των οφειλών για τις οποίες έχουν επιβληθεί τα κατασχετήρια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr