Σημείο κλειδί η προκαταβολή των 10 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας άπαντες στο τραπεζικό σύστημα εκτιμούν ότι πλέον ξεκλειδώνει η προκαταβολή των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κρατώντας ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα φτάσουν τα παραπάνω κεφάλαια στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.
Μια εύκολη λύση και οδηγός για την συνέχεια θα μπορούσε να αποτελέσει η διαδικασία που ίσχυσε και στην ανακεφαλαιοποίηση του 2012 και άρα το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, να διαθέσει στις τράπεζες ομόλογα έκδοσης ESM, κορυφαίας αξιολόγησης, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, ως ενέχυρα για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ με πολύ χαμηλό επιτόκιο σε σχέση με τον ELA.
Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι η αναλογία διάθεσης των 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες καθώς εκκρεμούν ακόμη οι κεφαλαιακές ανάγκες θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχου στοιχείων ενεργητικού (AQR) και των stress tests.
Οι τράπεζες, δεν κρύβουν την σφοδρή επιθυμία τους να καταφθάσει άμεσα η προκαταβολή των κεφαλαίων με ομόλογα του ESM, και υπενθυμίζεται το προ εβδομάδων αίτημα προς την ΕΚΤ για το οποίο έχει επισήμως ενημερώσει η Πρόεδρος της ΕΕΤ κα Λ. Κατσέλη.
Τα μεγάλα οφέλη
Τα οφέλη όμως από την προκαταβολή των 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες δεν σταματούν στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης αλλά διευρύνονται και στην πραγματική οικονομία.
Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εξηγούν στο Reporter ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην άμεση βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, κυρίως των καταθετών, γεγονός που θα ενισχύει την τάση της επιστροφής καταθέσεων στο σύστημα.
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες θα θεωρηθούν υπό προϋποθέσεις ανακεφαλαιοποιημένες με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα της 31/12/2015 να θεωρηθεί επαρκές απομακρύνοντας οριστικά τον κίνδυνο του bail in, του κουρέματος των καταθέσεων που προβλέπει η κοινοτική οδηγία για ανακεφαλοποιήσεις τραπεζών μετά την 01.01.2016.
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι πιθανή ενίσχυση της ροής επιστροφής καταθέσεων θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του ELA, στην ταχύτερη χαλάρωση των capital controls, στην σταθεροποίηση των τραπεζών, στην ομολοποίηση της οικονομίας, ενώ θα διαδραματίσει και ουσιαστικό ρόλο και στην αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού αλλά και στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr