Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι δανειστές ζητούν να επανέλθει η ισχύς της μετενέργειας μόλις στους τρεις μήνες, αντί για έξι που ισχύει σήμερα, ενώ από το φθινόπωρο θα τεθούν σε διαβούλευση οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι ομαδικές απολύσεις και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος.
Σε ό, τι αφορά τις 100 δόσεις, το ετήσιο επιτόκιο αναμένεται να αυξηθεί από 3% σε 5%, όχι μόνο για όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ αλλά και για όσους έχουν χρέη και κάτω από 5.000 ευρώ.
Για ποιους θα ισχύσει:
1. Έχουν ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και
2. Έχουν ετήσιο εισόδημα που υπερβαίνει το διπλάσιο της οφειλής. Για παράδειγμα, αν ένας οφειλέτης μπήκε στην ρύθμιση για χρέος 4.000 ευρώ , τότε το ετήσιο εισόδημά του δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ. Εφόσον το εισόδημά του είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο της οφειλής, τότε το επιτόκιο της ρύθμισης διαμορφώνεται αυτομάτως στο 5%.
Βασική προϋπόθεση για να μην βγει κάποιος από την ρύθμιση των δόσεων παραμένει η προϋπόθεση να πληρώνει ανελλιπώς όλους τους τρέχοντες φόρους του, αφού οι δανειστές δεν δέχονται τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης για χαλάρωση του συγκεκριμένου κριτηρίου.
Σε ό, τι αφορά στα κόκκινα δάνεια, οι συζητήσεις τώρα εστιάζονται στην ελληνική πρόταση για δημιουργία φορέα διαχείρισης δανείων και στην επιβολή ρήτρας που θα μπλοκάρει την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κερδοσκοπικά funds.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr