Η τράπεζα προειδοποιεί πάντως ότι η ιδιωτική κατανάλωση "αναμένεται βεβαίως να επηρεασθεί αρνητικά από τη μετάταξη σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή ενός εκτεταμένου φάσματος προϊόντων και αγαθών".
"Εξακολουθεί, ωστόσο, να ευνοείται από τη διατήρηση του πληθωρισμού σε αρνητικό έδαφος και των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, στηρίζοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών", αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας".
Ειδικότερα, η τράπεζα αναφέρει τα εξής:
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του λιανικού εμπορίου στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, διαμορφώνουν μία σημαντικά βελτιωμένη εικόνα, καθώς ο όγκος των λιανικών πωλήσεων εκτός καυσίμων, αυξήθηκε κατά 1,4%, σε ετήσια βάση, έναντι μειώσεως, κατά 3,0% στο πρώτο πεντάμηνο του 2014. Η θετική αυτή πορεία βρίσκεται, ωστόσο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των επιχειρηματιών του κλάδου του λιανικού εμπορίου και των καταναλωτών, όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς δείκτες που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ (βλ. κάτωθι γράφημα). Η φθίνουσα πορεία των δεικτών αυτών επιταχύνθηκε τον Ιούλιο.
Η άμεση επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους μας εντός του Αυγούστου, δύναται να αντιστρέψει άμεσα το οικονομικό κλίμα ελαττώνοντας- ή ακόμη και εκμηδενίζοντας- σε μεσοχρόνιο ορίζοντα τις επιπτώσεις επί της ιδιωτικής καταναλώσεως. Η τελευταία αναμένεται βεβαίως να επηρεασθεί αρνητικά από τη μετάταξη σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή ενός εκτεταμένου φάσματος προϊόντων και αγαθών. Εξακολουθεί, ωστόσο, να ευνοείται από τη διατήρηση του πληθωρισμού σε αρνητικό έδαφος και των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, στηρίζοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι η συγκέντρωση του κλάδου του λιανεμπορίου, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στην οργανική ανάπτυξη και τις συνέργειες με μικρότερες περιφερειακές αλυσίδες, δίδει τη δυνατότητα για την επίτευξη σημαντικών οικονομιών κλίμακας που θωρακίζουν τον κλάδο του λιανικού εμπορίου.
Παράλληλα, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της χρήσεως των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου- στην προσπάθεια των νοικοκυριών να προσαρμόσουν την "αγοραστική ισχύ" των χρημάτων τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς με εκείνα που κρατούν σε φυσική μορφή- συνιστά μία θετική εξέλιξη για τη δυναμική του λιανικού εμπορίου στο προσεχές μέλλον. Οι πληρωμές λιανικής χωρίς μετρητά παρέμεναν έως τώρα στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η επέκταση, μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, πιο αποτελεσματικών και ασφαλών τρόπων πληρωμής στο λιανεμπόριο, αναμένεται να ενισχύσει μακροπρόθεσμα την καταναλωτική εμπιστοσύνη και να μειώσει σημαντικά το κόστος των επιχειρήσεων του κλάδου για την ασφάλεια και αναγνώριση πλαστότητας των μετρητών καθώς και το κόστος χρηματαποστολών. Παράλληλα, η χρήση καρτών θα υποστηρίξει σημαντικά την προσπάθεια περιστολής της φοροδιαφυγής.
Νέα υποχώρηση του εποχικά προσαρμοσμένου ποσοστού ανεργίας σημειώθηκε τον Μάιο του 2015 στο 25% του εργατικού δυναμικού, έναντι 25,6% τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση αυτή οφείλεται στην ενίσχυση της απασχολήσεως η οποία, στηρίχθηκε κυρίως στην πρώιμη έναρξη της τουριστικής περιόδου (Πάσχα 12.4.2015). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε μεταξύ Μαΐου 2014 και Μαΐου 2015 κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από 27% σε 25%.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, η καθαρή ροή μισθωτής απασχόλησης αυξήθηκε αισθητά στο πρώτο εξάμηνο 2015, καθώς οι προσλήψεις μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα υπερέβησαν τις αναχωρήσεις κατά 203,1 χιλ. άτομα, έναντι των 176,3 χιλ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στην αύξηση των προσλήψεων κατά 140,7 χιλ. άτομα στο πρώτο εξάμηνο 2015, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014, αύξηση που υπερκάλυψε την άνοδο των αποχωρήσεων (113,9 χιλ.) που σημειώθηκαν στο ίδιο διάστημα.
Ωστόσο, οριακή ήταν η συμβολή του Ιουνίου 2015 στη συνολική μισθωτή απασχόληση, αφού το ισοζύγιο των προσλήψεων διαμορφώθηκε σε +8,6 χιλ. έναντι +15,4 χιλ. τον Ιούνιο 2014 σημειώνοντας μείωση κατά 6,7 χιλ. άτομα έναντι του Ιουνίου 2014. Πάντως, ο Ιούνιος 2015 είναι ο πέμπτος κατά σειρά μήνας που εμφανίζει θετική- έστω και μικρή-καθαρή ροή απασχόλησης, αφού στο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015 το ισοζύγιο των προσλήψεων ήταν αρνητικό. Ευνοϊκή εξέλιξη τον Ιούνιο 2015, αποτελεί η αύξηση κατά 16,6 χιλ. νέων θέσεων εργασίας για τους νέους, 15-24 ετών (πρώτο εξάμηνο 2014: +16,1 χιλ.), ενώ αρνητική εξέλιξη κρίνεται η καθαρή μείωση της απασχόλησης στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών κατά 8,7 χιλ. -που θεωρείται η πιο παραγωγική- έναντι μείωσης κατά 4,4 χιλ. στο πρώτο εξάμηνο του 2014 .
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr