Όπως αναφέρει το δίκτυο σε δημοσίευμά του με τίτλο «Θα ανακάμψει ποτέ το ελληνικό χρηματιστήριο;», ειδικοί της αγοράς και οικονομολόγοι αναρωτιούνται τώρα πόσο καιρό μπορεί να χρειαστεί για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά, αν ποτέ ανακτηθεί.
Σύμφωνα με το CNBC, οι οι ελληνικές μετοχές κατέρρευσαν την Δευτέρα όταν το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε ξανά για πρώτη φορά μετά από 5 εβδομάδες. Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με πτώση 23% με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα χάνοντας έως και 30% κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Ωστόσο, ο δείκτης περιόρισε κάπως τις απώλειές του κατά την διάρκεια της ημέρας για να κλείσει στο -16,2%. Σήμερα ο γενικός δείκτης άνοιξε με απώλειες 4,8%, ενώ αυτή τη στιγμή η πτώση μαζεύτηκε στο -1,3%.
Ο Ευάγγελος Χαράτσης, διευθύνων σύμβουλος της Beta Securities, δήλωσε στο CNBC ότι «ήταν μια κακή μέρα για τις ελληνικές αγορές και δεδομένου του πλήθους των προβλημάτων στην Ελλάδα μπορεί να πάρει λίγο καιρό, πιθανόν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, για να βρει μια νέα ισορροπία η αγορά».
Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα : «Πιστεύω πως το selloff δεν θα προχωρήσει πολύ ακόμα. Ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα και θα δούμε σήμερα τις τράπεζες να βρίσκουν μια νέα ισορροπία».
Όπως εξήγησε ο κ. Χαράτσης η ελληνική αγορά επανατιμολογείται εν μέσω επιδεινούμενης οικονομίας, με τους περισσότερους αναλυτές να κάνουν λόγο για ύφεση 3-5% φέτος. «Ενδεχομένως και το 2016 θα είναι μια υφεσιάκη χρονιά», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Ο τραπεζικός τομέας είναι σε πολύ κακή κατάσταση και δεν ξέρουμε πόσα χρήματα θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχει μια πρόβλεψη για 25 δις. ευρώ αλλά μπορεί να χρειαστούν λιγότερα από τόσα, ενώ η εμπιστοσύνη στην αγορά είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».
Απηχώντας μια πιο αισιόδοξη οπτική, ο κ. Χαράτσης δήλωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά συμφωνίας με τους πιστωτές της για ένα τρίτο πακέτο ύψους 86 δις. ευρώ, οι λεπτομέρειες του οποίου συζητούνται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.
Παρά την πρόοδο ωστόσο που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές μετά την "υποταγή”, όπως χαρακτηριστικά λέει το CNBC του κ. Τσίπρα στους δεύτερους, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλα και βαθιά που ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν πως η χώρα είναι ακόμα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη.
Όπως σχολίασε ο Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στης Capital Economics, «η μαζική οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί σημαίνει πως υπάρχει ακόμα η πιθανότητα Grexit».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr