Μεγάλες βιομηχανίες όπως η Μυτιληναίος και η ΜΕΤΚΑ, η ΤΙΤΑΝ, τα ΕΛΠΕ, δυναμικές εταιρίες όπως η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ και ο ΟΤΕ , έδειξαν δυνάμεις αντίστασης στην κατακόρυφη πτώση των τιμών. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα υποχωρήσουν άλλο, ούτε ότι αποτελούν ευκαιρίες αγοράς. Σημαίνει όμως οτι σε αυτές τις μετοχές υπάρχουν μέτοχοι που αγοράζουν σε ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο τιμών.
Οι μετοχές θα διαφοροποιηθούν λοιπόν στο χρηματιστήριο, με πολύ λίγες να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να δείχνουν οτι έχουν προοπτικές ανάκαμψης όταν η αγορά αρχίσει να σταθεροποιείται.
Για τις τράπεζες το σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα κακό, αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ούτε πόσο μεγάλες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες ούτε πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, ούτε το πότε θα γίνει αυτή. Η αβεβαιότητα στις τραπεζικές μετοχές δεν θα ξεπεραστεί, αλλά μάλλον θα υπάρξει και σε αυτές μια "δοκιμή" της αγοράς να τις σταθεροποιήσει κάποια στιγμή.
Το ζήτημα είναι οτι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όπως λειτουργεί σήμερα, τα περιθώρια δραστηριοποίησης Ελλήνων επενδυτών είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Μονον όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό και επενδύουν ώς "ξένοι" πάικτες, δηλαδή μέσω ξένης Χρηματιστηριακής εταιρίας, δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά, έχοντας τη δυνατότητα να επανεξάγουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Οι "ντόπιοι" επενδυτές γνωρίζουν οτι αν βάλουν στο Χρηματιστήριο το χρήμα που έχουν στα σεντούκια, δεν θα μπορέσουν να το ξαναβγάλουν από τις τράπεζες και θα κινδυνεύουν να το χάσουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Το οτι οι καταθέσεις δεν επιτρέπεται να τοποθετηθούν στο Χρηματιστήριο, αφήνει εκτός παιχνιδιού το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων επενδυτών προς στιγμήν.
Την κατεύθνση της αγοράς καθορίζουν οι ξένοι επενδυτές, τα μεγάλα ξένα funds που έχουν ήδη επενδύσει σε ελληνικές μετοχές και αυτοί θα κάνουν ότι μπορούν για να προστατεύσουν την επένδυση τους, εκτός αν αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν μαζικά και να αποχωρήσουν από το ελληνικό Χρηματιστήριο. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, αφού δεν θα υπάρχει ντόπιο χρήμα να στηρίξει τις μετοχές αγοράζοντας αυτές που θα πουλάνε οι ξένοι. Μέχρι στιγμής οι ξένοι δεν έχουν δείξει διάθεση να εγκαταλείψουν εντελώς το ελληνικό χρηματιστήριο και διακρατούν τις μετοχές που έχουν στις υγιειείς εταιρίες. Αυτό δεν σημαίνει οτι θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο πάντα, αλλά θα κινηθούν ανάλογα με τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας επενδυτής που θα αποφασίσει να επενδύσει στο Χρηματιστήριο αυτές τις μέρες, γνωρίζει οτι ο κίνδυνος είναι ανυπολόγιστος και επενδύει κερδοσκοπικά προσπαθώντας να εκμεταλευτεί τις τιμές που καταρρέουν. Βέβαια για κάποιον που έχει χρήματα σε λογαριασμό ελληνικής χρηματιστηριακής εταιρίας, ίσως είναι καλύτερα να τα τοποθετήσει στην αγορά παίρνοντας μετοχές, παρά να τα εκθέτει στον κίνδυνο ενός bail in των τραπεζικών καταθέσεων. Τα χρήματα όμως αυτά δεν είναι πολλά και δεν μπορούν να ανατρέψουν το πολύ κακό κλίμα που επικρατεί σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως σήμερα θα έχουμε μια καλή ένδειξη για το πώς θα διαφοροποιηθεί η αγορά στο μέλλον και για το ποιές εταιρίες αντέχουν την κρίση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr