Σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais, που δημοσίευεται σήμερα Κυριακή, ο Γιάνης Βαρουφάκς επαναλαμβάνει εκ νέου τη θέση του για το Plan B και τίθεται υπέρ του για ακόμα μία φορά, υποστηρίζοντας πως η τελική απόφαση ανήκει στον Πρωθυπουργό και πως ποτέ δεν είναι αργά για να το εφαρμόσει.
Συγκεκριμένα ερωτηθείς γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάτησε το κουμπί ενεργοποίησης, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: "Αυτή ήταν η δουλειά ενός πρωθυπουργού. Η δική μου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως υπουργός ήταν να αναπτύξω τα καλύτερα δυνατά εργαλεία για όταν θα ελάμβανε αυτή την απόφαση. Υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν και επιχειρήματα για να μην πατηθεί το κουμπί".
Κι όταν τον ρωτούν τι θα έκανε στη θέση του Αλέξη Τσίπρα, απαντά: "Ναι (θα το έκανα) και το έχω πει δημοσίως αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας".
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας στη συνέχεια τη συμφωνία, αναφέρει πως είναι "σχεδιασμένη να αποτύχει και θα αποτύχει", επιμένοντας πως πρόκειται για μέρος του σχεδίου Σόιμπλε. "Ο Σόιμπλε θέλει να ανασχεδιάσει την ευρωζώνη. Θέλει να βάλει στην άκρη την Κομισιόν και να δημιουργήσει ένα είδος υπερ-επιτρόπου για τη φορολογία με εξουσία να επεμβαίνει στις εθνικές κυβερνήσεις ακόμα και για χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα. Θα είναι ένας τρόπος για να υποτάξει τους πάντες σε πρόγραμμα. Το σχέδιο Σόιμπλε είναι να επιβληθεί ο Σόιμπλε όπου υπάρχει Τρόικα: στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και κυρίως στο Παρίσι", επισημαινει ο κ. Βαρουφάκης.
Συμπληρώνει, δε, ότι όσα συνέβησαν στην Ελλάδα αποτέλεσαν "μια ενδεικτική πράξη για το τι θα συμβεί σε όποιον υποταχθεί στις επιταγές της Τρόικας" επαναλαμβάνοντας τα περί πραξικοπήματος.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο Grexit, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά πως "ελπίζει να μη συμβεί", σημειώνοντας ωστόσο πως περιμένει "πολύ θόρυβο κατά την προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας και στη συνέχεια κατηγορίες για αποτυχία επίτευξης των στόχων και γιγάντωση της ύφεσης - που τελικά θα μεταφραστεί σε νέα πολιτικά προβλήματα. Τότε θα δούμε αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει με την εφαρμογή του υπόλοιπου σχεδίου Σόιμπλε ή όχι".
Τέλος, δεν παραλείπει να κάνει και σύγκριση της Ελλάδας με την Ισπανία: "H ιδέα ότι ο φόβος πρόκειται να δημιουργήσει τη νέα Ευρώπη είναι μια ιδέα που θα μας οδηγήσει ολοταχώς σε μια μεταμοντέρνα δεκαετία του 1930 και πιστεύω ότι ο λαός της Ισπανίας και οι πολίτες στην Ελλάδα γνωρίζουν ακριβώς τι τους έκανε η δεκαετία του 1930".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr