Με τους απεσταλμένους των «θεσμών» σε πλήρη απαρτία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί -και για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους- η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αφού πήραν το πρωινό τους - πρώτα η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) στις 8 το πρωί και λίγο αργότεαρ οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαρόλι (ESM) - δίνουν τώρα μία «πρόγευση» των διαθέσεών τους στους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που έχουν. Άλλοι υπουργοί δεν θα δουν τους ξένους επισκέπτες μας -προς το παρόν τουλάχιστον ή μέχρι να το ζητήσουν.
Πρώτος στο πολυτελές ξενοδοχείο έφτασε ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Γουες Μακ Γκρου οποίος πολύ άνετος προσπέρασε τους δημοσιογράφους κρατώντας το σακάκι του στον ώμο. Έπειτα έφτασε ο Γιωργος Σταθάκης υπουργος οικονομίας και μετα απο πέντε λεπτά στο ξενοδοχείο ήρθε ο υπουργος οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στην αίθουσα «Ερατώ» του ξενοδοχείου σε αυστηρό κλοιό ασφαλείας με 30 αστυνομικούς να βρίσκονται γύρω από τους δύο υπουργούς και τους συνεργάτες τους.
Τι απαίτησαν οι Θεσμοί
Επίσπευση όλων των χρονοδιαγραμμάτων του Ασφαλιστικού απαίτησαν τα τεχνικά κλιμάκια, διατηρώντας το γνωστό επικριτικό τόνο που γνωρίσαμε και στο παρελθόν.
Ειδικότερα, ζήτησαν να υλοποιηθούν πιο γρήγορα:
- Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι συγχωνεύσεις των ταμείων, η υλοποίηση του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κατωτάτων συντάξεων.
Στο μέτωπο του Εργασιακού τα τεχνικά κλιμάκια έθεσαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα (ομαδικές απολύσεις, λοκ αουτ, συνδικαλιστικός νόμος) ζητώντας να ακολουθηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Η ελληνική πλευρά προσπάθησε να μεταθέσει τη συζήτηση αυτών των θεμάτων για το Φθινόπωρο, προσφεύγοντας ακόμη μια φορά, στους διεθνείς οργανισμούς(ILO και Συμβούλιο της Ευρώπης). Μάλιστα, έχουν προσκληθεί στελέχη του ILO να επισκεφθούν την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα του Εργασιακού και να διευκρινιστεί ποιες είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και αν μπορούν να ισχύσουν στην ελληνική πραγματικότητα, ώστε να μην διαλυθεί εντελώς η ήδη αποδιοργανωμένη αγορά εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr