Θετικά αξιολογεί η ΕΣΕΕ τα μέτρα εξομάλυνσης της λειτουργίας της αγοράς και της ροής του εξωτερικού εμπορίου, που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της Παρασκευής 24/7/15 στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του Διοικητή, Υπουργών της κυβέρνησης, των θεσμοθετημένων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και υπηρεσιακών στελεχών.
Η σημαντικότερη χαλάρωση των capital controls είναι η αύξηση του ορίου της αξίας των εμβασμάτων που θα εγκρίνονται από κάθε τράπεζα για εισαγωγές έως 100.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη, ενώ πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ τα αιτήματα θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου.
Παράλληλα ανακοινώθηκε, ότι εξετάζεται λύση και στο πρόβλημα των επιταγών που έληξαν ή πρόκειται να λήξουν και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας που προκλήθηκε από την τραπεζική αργία. Η πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για δυνατότητα εξόφλησης των ακάλυπτων επιταγών ως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο Τειρεσίας, φαίνεται να είναι αποδεκτή από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και αναμένεται η έκδοση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα στοχεύει στη διευκόλυνση όλων όσων έχουν εκδώσει επιταγές και δεν έχουν πληρώσει λόγω της επιβολής των capital controls.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, η εφαρμογή χαλάρωσης των μέτρων που αποφασίστηκαν μπορεί να αποκαταστήσει την ομαλότητα στις συναλλαγές που σχετίζονται όχι μόνο με εισαγωγές, αλλά και με τις εξαγωγές, καθώς η πλειονότητα των εξαγόμενων προϊόντων εξαρτάται από εισαγόμενες πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, μεταφορές κ.α. Με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου, γίνονται διευκολύνσεις για τη χαλάρωση των μέτρων που αφορούν στις επιχειρήσεις, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, το ανώτατο όριο ανάληψης μετρητών ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ημερησίως για τις ναυτιλιακές εταιρείες και κατά περίπτωση για άλλους κλάδους της οικονομίας που τεκμηριώνουν εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Η υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1561-24/7/15 δίνει παράλληλα την δυνατότητα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό να έχουν μαζί τους χαρτονομίσματα -σε ευρώ ή άλλο νόμισμα- μέχρι του ορίου των 2.000 ευρώ.
Η ΕΣΕΕ ευελπιστεί στη συνέχιση της άρσης των περιορισμών, ενώ εκκρεμεί το αίτημα για δυνατότητα ανάληψης μετρητών από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς έως 1.250 ευρώ εβδομαδιαίως ή έως 5.000 ευρώ τον μήνα. Επίσης ζήτησε από τις υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος να ενημερώσει εγκαίρως με εγκυκλίους τα 2.500 υποκαταστήματα για τις τραπεζικές εργασίες που είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν στις επιχειρήσεις-πελάτες τους. Τέλος αναμένει τις νέες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες θα επιλύονται τα πρακτικά προβλήματα που βεβαίως συνεχίζουν να υπάρχουν καθημερινά, στις τραπεζικές συναλλαγές.
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ & του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης τόνισε:
«Επιτέλους, τα νέα είναι καλά, αφού από πλευράς εγκρίσεων υπάρχει χαλάρωση και έτσι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τα απαραίτητα για την εποχή ποσά των εισαγωγών, σχεδόν στα επίπεδα της περιόδου πριν τα capital controls. Στις τράπεζες αποκεντρώνεται πλέον το 70% των αποφάσεων και το όριο εισαγωγών γίνεται 100.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη, ανά τράπεζα. Η ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε χρειαζόμαστε περίπου 150 εκατ. ευρώ την ημέρα για εισαγωγές. Από τις 27/6 έως τις 24/7 το ποσό που εγκρίθηκε από την Επιτροπή, λόγω των capital controls κυμάνθηκε στο 1,5 δις ευρώ, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα των αναγκών μας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των εξερχόμενων containers από το λιμάνι του Πειραιά είναι 3.900 TEU, τις τελευταίες 3 εβδομάδες δεν ξεπέρασε τα 1.700. Σήμερα όμως μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων, καθώς θα πλησιάσουμε περισσότερο, στο μέσο όρο των μηνιαίων αναγκών του εξωτερικού εμπορίου και εκτιμώ ότι τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν τη τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου από 27/7 έως 31/7.
Για το ζήτημα των επιταγών, επισημαίνω ότι μετά την τραπεζική αργία, περίπου το 30%, δηλαδή σχεδόν μία στις τρεις επιταγές δεν έχουν αντίκρισμα και απαιτείται αλλαγή του νόμου της προθεσμίας των οκτώ ημερών πριν σφραγιστούν, γιατί πολλοί κινδυνεύουν να μπουν στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, χωρίς να έχουν ευθύνη, καθώς περιμένουν να εισπράξουν για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι παρόντες στη συνάντηση Υπουργοί, μας διαβεβαίωσαν ότι για το θέμα των ακάλυπτων επιταγών υπάρχει εισήγηση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών προκειμένου να δοθεί περίοδος χάριτος δύο μηνών πριν την εγγραφή στον Τειρεσία, με νομοθετική ρύθμιση.
Επίσης θετική είναι η ενημέρωση του διοικητή της ΤτΕ ότι υπάρχει πλέον πλεόνασμα ELA το οποίο θα αυξάνεται και θα επανεξεταστούν σε 10 ημέρες τα μέτρα χαλάρωσης και τα όρια ανάληψης για επιχειρήσεις. Εξίσου ενθαρρυντική είναι η διαβεβαίωση ότι παρά το γεγονός ότι οριστική λύση θα υπάρξει στο τέλος του χρόνου, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, ο κίνδυνος του bail in, σύμφωνα άλλωστε και με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr