Η επικείμενη συμφωνία δύναται να αποτελέσει ευκαιρία επανεκκινήσεως της ελληνικής οικονομίας, επωφελούμενης από το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την προοπτική επισπεύσεως της απορροφήσεως και ουσιαστικής αξιοποιήσεως των κοινοτικών κονδυλίων.
Η επικράτηση αρνητικού ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2015 αποτελεί το πιθανότερο σενάριο μετά την επιβολή ελέγχων επί των κεφαλαίων. Τούτο αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα του δραστικού περιορισμού της δυνατότητας διενέργειας συναλλαγών που συμπιέζει κατ' αυτόν τον τρόπο την οικονομική δραστηριότητα, τονίζει η Alpha Bank.
Επιπροσθέτως, το συνδυαστικό αποτέλεσμα της υφεσιακής διαταραχής (shock), που ενδέχεται να υπερβεί το 2%, και της νέας δανειακής συμβάσεως αναμένεται να έχει σημαντική αυξητική επίδραση επί του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Παράλληλα, η δυσκολία επιτεύξεως των δημοσιονομικών στόχων εξαιτίας του υφεσιακού περιβάλλοντος καθιστά δυσχερή τον σχεδιασμό αποκλιμακώσεως του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να προσεγγίσει το 165% του ΑΕΠ το 2020 κατά το βασικό σενάριο και το 187% σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Η νέα δανειακή συμφωνία θα μπορούσε, κατά συνέπεια, να συνοδευθεί από μία ουσιώδη αναδιάταξη και μεσαίας κλίμακας ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους στηριζόμενη στην επιμήκυνσή του και στη μείωση των επιτοκίων.
Η συμφωνία στηρίζεται εκ νέου σε αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατανάλωση, τα εισοδήματα και τα επιχειρηματικά κέρδη. Αποδυναμώνονται συνεπώς τα κίνητρα για επενδύσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά και τα κίνητρα για την προσφορά εξειδικευμένης εργασίας. Είναι συνεπώς απαραίτητο να πλαισιωθεί από ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΖτΕ της 12ης Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί με τις Ελληνικές Αρχές για την χρηματοδότηση μέχρι και €35 δισ. με σκοπό την ενίσχυση της αναπτύξεως της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχολήσεως.
Επιπλέον, ενισχύονται τα κίνητρα για περαιτέρω χαλάρωση της φορολογικής συνειδήσεως και διόγκωση της φοροδιαφυγής. Είναι επομένως απαραίτητο τα νέα μέτρα να συνδυασθούν με ενδυνάμωση και αναβάθμιση του φοροελεγκτικού μηχανισμού ώστε να εμπεδωθεί ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Τέλος, η μετάταξη ενός ευρύτατου φάσματος αγαθών σε υψηλότερη φορολογική κλίμακα αναμένεται να δράσει ανασταλτικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 επί της πολυετούς αποπληθωριστικής διαδικασίας.
Στο πρώτο εξάμηνο ο πληθωρισμός παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος και μάλιστα υποχώρησε περαιτέρω στο 2,2% τον Ιούνιο 2015, από 2,1% τον Μάιο 2015, έναντι μείωσης 1,1% τον Ιούνιο 2014, αναφέρει η Alpha Bank
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr