Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει τρομαγμένη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει την επιδημία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, καλύπτουν ποσοστό πάνω από το 10% του συνόλου των χορηγηθεισών δανείων, σε 11 χώρες της ΕυρωπαΪκής Ενωσης και σε 7 χώρες της Ευρωζώνης.
Πρωταθλήτριες στα κόκκινα δάνεια αναδεικνύονται η Κύπρος με 37,9%, η Ελλάδα, με 34,2%, η Ιρλανδία, με 25,3% και η Ιταλία, με 16,5%.
Διά στόματος του Επιτρόπου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΕ Τζόναθαν Χιλ, η Κομισιόν δεν αποκρύπτει ότι, όλες οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ, είναι υποχρεωμένες να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο, μέχρι τον Μάρτιο του 2016, την πρόσφατα εκδοθείσα οδηγία για την Ενυπόθηκη Πίστη (ΟΕΠ), που περιέχει ειδικές διατάξεις, για υπερημερίες και κατασχέσεις ακινήτων.
Θα ισχύει, βέβαια, για τις συμφωνίες πίστωσης που θα υπογραφούν, μεταξύ ιδιωτών και τραπεζών, μετά απ¨αυτή την ημερομηνία αλλά η Οδηγία απαιτεί, από τα κράτη-μέλη, να θέσουν σε εφαρμογή διαδικασίες ή μέτρα για την εξασφάλιση της «καλύτερης δυνατής» τιμής του ακινήτου, έτσι ώστε το τυχόν ανεξόφλητο χρέος να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο.
Στην περίπτωση αυτή, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζουν ότι εφαρμόζονται μέτρα για τη διευκόλυνση της εξόφλησης. Η πρωταρχική ευθύνη για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας βαρύνει πρωτίστως τα κράτη μέλη.
Δεν απομένει, λοιπόν, παρά η ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών της ΕΕ, για να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις ακινήτων οφειλετών, με γνώμονα την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής τιμής του ακινήτου, προς όφελος των Τραπεζών.
Νίκος Ρούσσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr