Με το νέο Νόμο, όμως, ενώ το βιβλίο εντάχθηκε στο 6%, οι υπηρεσίες για την παραγωγή του βιβλίου υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%.
Εξαιτίας της ανατροπής αυτής, η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό αλλά και στους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, στην οποία αναφέρεται ότι η τεράστια αυτή διαφορά (από το 6% στο 23%) δεν μπορεί να καλυφθεί από τις πωλήσεις των βιβλίων, καθώς το περιθώριο μικτού κέρδους δεν φτάνει για να καλύψει τη διαφορά των δύο συντελεστών.
Στην ίδια επιστολή παρατίθενται τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν άμεσα από αυτή την απόφαση τα οποία είναι τα εξής:
- Η αύξηση της αξίας της παραγωγής κατά 16% θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τη ρευστότητα της μικρομεσαίας εκδοτικής επιχείρησης.
- Είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο, σήμερα, να διεκδικήσει μια μικρομεσαία εκδοτική επιχείρηση την επιστροφή ή τον συμψηφισμό του ΦΠΑ με άλλους φόρους.
- Επίσης, είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για το λιγοστό προσωπικό των εφοριών η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης της επιστροφής του ΦΠΑ τόσων πολλών επιχειρήσεων.
H επιστολή καταλήγει ως εξής " λόγω όλων των ανωτέρω, οι περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις θα στραφούν στην ανάθεση της παραγωγής τους σε τυπογραφεία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία) προκειμένου να μηδενίσουν τον ΦΠΑ στο στάδιο της παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό κράτος θα χάσει και την έγκαιρη είσπραξη ΦΠΑ (στο στάδιο της παραγωγής), καθώς και άλλα φορολογικά έσοδα αφού η εκδοτική παραγωγή θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr