Μάλιστα, νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει πολύ λίγα, πολύ αργά και ότι οι οι εταίροι θέλουν «πιο συγκεκριμένες και σκληρές δεσμεύσεις».
«Επικρατεί η γενική αίσθηση ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι πολύ λίγες και έχουν τεθεί πολύ αργά, επομένως είναι απαραίτητες οι αποδείξεις σχετικά με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Από την άλλη, εξήγησε ότι οι δεσμεύσεις δεν είναι απαραιτήτως «μέτρα λιτότητας».
Σύμφωνα και με τα όσα μετάδωσε νωρίτερα το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φέρονται να ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, περισσότερα μέτρα και περαιτέρω βήματα προκειμένου να τους πείσει για ένα τρίτο πακέτο στήριξης.
Φινλανδικές αντιρρήσεις σε τρίτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα
Σε αντιρρήσεις της Φινλανδίας προσκρούει μια συμφωνία για νέα στήριξη της Ελλάδας στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντερ Στούμπ να μην είναι διατεθειμένος να δεχθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα έπειτα από ψήφισμα της Φινλανδικής Βουλής που δεν ενέκρινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός εταίρος της φιλανδικής κυβέρνησης, το Κόμμα των Φιλανδών, που ήταν προηγουμένως γνωστό ως «Αληθινοί Φιλανδοί», γνωστό για τις ακραία συντηρητικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις του, απείλησαν με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν ληφθεί απόφαση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πτώση της κυβέρνησης και νέες εκλογές.
Ωστόσο, το καταστατικό του ESM προβλέπει καταστάσεις όπως αυτές, δίνοντας το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ να προχωρήσουν σε έκτακτη ψηφοφορία σχετικά με την παροχή βοήθειας από τα μέλη του Eurogroup. Σε περίπτωση που οι θετικές ψήφοι των κρατών μελών ξεπεράσουν το 85%, τότε άρετε το βέτο ενός κράτους και δεν χρειάζεται πλέον απόλυτη πλειοψηφία.
Ενθαρρυντικές δηλώσεις, αλλά και σκληρά μηνύματα
Σε αισιόδοξες δηλώσεις προέβησαν οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών, προσερχόμενοι στο Eurogroup, χωρίς ωστόσο να λείπουν και εκείνοι που μείωσαν τις προσδοκίες για τη σημερινή συνεδρίαση.
«Πρόκειται για μία σημαντική ημέρα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ευρωζώνη» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις.
Όπως επεσήμανε, οι θεσμοί εκτιμούν ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης, ενώ κατέστησε σαφές ότι η εφαρμογή τους θα αποτελεί καίριο σημείο.
«Οι μεταρρυθμίσεις συνιστούν κλειδί για το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος» εξήγησε εν συνεχεία, εκτιμώντας ότι η υλοποίησή τους θα κρίνει και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, χαιρέτισε την πολύ μεγάλη πλειοψηφία που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, στην ελληνική Βουλή, η οποία έδωσε ισχυρή πολιτική δύναμη στην πρόταση της Αθήνας.
Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Θα έχουμε μία δύσκολη συνάντηση, καθώς πρέπει να διευθετήσουμε πολλές λεπτομέρειες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντέισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι πρέπει να δούμε ποιες βελτιώσεις θα χρειαστούν.
«Υπάρχει πραγματικό έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο πρέπει να αποκαταστήσουμε» εξήγησε εν συνεχεία. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι δεν ξέρουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει όσα υποσχέθηκε.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν ξέρει πώς θα φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.Όπως εκτίμησε, θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις, αντίθετα με τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί. «Έχουμε να κάνουμε με χρηματοδοτικά κενά, τώρα μιλάμε για νέο, τριετές πρόγραμμα» συμπλήρωσε.
Πρέπει να μιλήσουμε, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, για τα θέματα που πάνε πέρα από τις συζητήσεις που κάναμε για το πρόγραμμα που δεν εξαντλήθηκε.
«Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα σύμφωνα με τις συνθήκες» τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους.
«Πρέπει αυτό το Σαββατοκύριακο να ληφθεί μια απόφαση» κατέστησε σαφές μετέπειτα, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «η κατάσταση παλαιότερα ήταν ελπιδοφόρα, τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επίσης προσερχόμενη στο Eurogroup, δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα.
Επίσης προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χ. Σέλινγκ, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει εγγύηση της κυβέρνηησης ότι τα μέτρα αυτά θα εγκριθούν
«Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια υπόσχεται αλλά δεν έχει εφαρμόσει πότε κάτι από αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Σε κοινή γραμμή με τις προτάσεις των θεσμών πριν το δημοψήισμα είναι οι νέες ελληνικές προτάσεις», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βαλντίς Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος. «Βλέπουμε πρόθεση για συμφωνία και η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή είναι θετική έκβαση», πρόσθεσε.
Πρέπει να δούμε εάν το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι επαρκές, υποστήριξε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Xρειάζονται επιπλέον μέτρα, εξήγησε, προσθέτοντας ότι θα πρόκειται για ένα δύσκολο έργο. «Νομίζω ότι στο τέλος το διακύβευμα είναι οι πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν» συμπλήρωσε ο Ιρλανδός υπουργός.
«Η εμπιστοσύνη οικοδομείται ξανά» τόνισε εν συνεχεία, καλώντας το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει άμεσα τα μέτρα.
Όσον αφορά το δημοψήφισμα, εξήγησε ότι ο οικονομικός του αντίκτυπος ήταν καταστροφικός, ζημιώνοντας σημαντικά τις τράπεζες.
Χωρίς δηλώσεις για πρώτη φορά προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.
«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.«Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα, σήμερα όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική», τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, κάτι που θεωρούμε ότι θα αποτελέσει προοπτική για τη χώρα».
Η Ελλάδα έχει θέσει πολλές προτάσεις που υπερβαίνουν τα όσα είχαν συζητηθεί πριν το δημοψήφισμα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικουλίνα, προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup.
Ωστόσο, διευκρίνισε, η κυβέρνηση εξελέγη με πλατφόρμα η οποία αντιβαίνει τις σημερινές προτάσεις, γεγονός που δημιουργεί ορισμένες αντιφάσεις.
«Πρέπει να λύσουμε αυτή την αντίφαση» πρόσθεσε, καθιστώντας σαφές ότι «το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί βήμα βήμα».
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, υποστήριξε στη συνέχεια ο υφυπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.
«Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα» συμπλήρωσε.
Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη, κατέληξε ο Ολλανδός υπουργός.
«Δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στην συζήτηση για το χρέος», σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μιλάμε για ονομαστική μείωση του χρέους καθώς πρόκειται για μια κοινή γραμμή για άλλες ευρωπαικές χώρες».
«Δεν θα μιλήσουμε για τα πάντα απόψε. Το σημαντικό είναι εκκινήσουμε τις διαπραγμεύσεις υπό τις βέλτιστες συνθήκες», τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr