Σύμφωνα με το Reuters, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με νέο κύμα συγχωνεύσεων, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μετά την όποια συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
Όπως υποστηρίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές, ανεξάρτητα από το εάν τελικά υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και η χώρα λάβει χρηματοδότηση, ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες, έχοντας δεχθεί μεγάλο πλήγμα λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, μπορεί να απαιτηθεί να κλείσουν και να απορροφηθούν από τις εναπομείνασες.
Οι ίδιες πηγές διακινούν σενάρια περί συγχώνευσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών - Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank - μόλις σε δύο, ένα μέτρο το οποίο θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Αθήνα.
Παρά το γεγονός πως οι συγχωνεύσεις των ελληνικών τραπεζών κρίνονται αναγκαίες, αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν μακροπρόθεσμα, αναφέρει έτερη ευρωπαϊκή πηγή.
«Η ελληνική οικονομία έχει σχεδόν καταστραφεί. Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται επανεκκίνηση. Τα όσα έγιναν στην Κύπρο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλο», τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μια απόφαση για νέο γύρο συγχωνεύσεων των τραπεζών θα προκαλέσει μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα, καθώς οι συγχωνεύσεις σημαίνουν σε πρώτη φάση σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας.
«Οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ παρακολουθούν στενά την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος», δηλώνει στο Reuters πηγή της ΕΚΤ.
«Κάθε απόπειρα για συγχώνευση θα περιορίσει τον ανταγωνισμό», δηλώνει Έλληνας τραπεζίτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr