«Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο Ε.Ε. ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της Ε.Ε.» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον κ. Ενρία, σε μία τέτοια περίπτωση η ΕΑΤ θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της Ε.Ε.
Στη δήλωσή του ο κ. Ενρία υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της Ε.Ε. είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην Ε.Ε.».
FT: "Κούρεμα" πάνω από 30% για καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που κυκλοφόρησε νωρίτερα, οι ελληνικές εποπτικές αρχές επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης για το τραπεζικό σύστημα, με το βασικό σενάριο να προβλέπει «κούρεμα» πάνω από 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα ανέφερε, επικαλούμενη τραπεζίτες και ανθρώπους με γνώση του θέματος, ότι το σχέδιο περί «κουρέματος» πάνω από 30% είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί στις καταθέσεις σε τουλάχιστον μια ελληνική τράπεζα.
Το δημοσίευμα αναφερόταν και στο παράδειγμα της Κύπρου το 2013 όταν για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, είχε επιβληθεί «κούρεμα» στις μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τους FT, εάν το σχέδιο αυτό εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα είναι μέρος του σχεδίου της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ.
«Το "κούρεμα" στις καταθέσεις θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας, όταν η χώρα βρεθεί ξανά με πρόγραμμα διάσωσης», τόνιζε στην εφημερίδα μια τραπεζική πηγή.
Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, οι τράπεζες της Ελλάδας είναι κλειστές από τη Δευτέρα, όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να ανατρέψουν μια μαζική φυγή καταθέσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με Έλληνα τραπεζίτη που επικαλείται η εφημερίδα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα κρίνει πόσο γρήγορα θα εξασφαλίσει η Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης από τους πιστωτές της.
«Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελεί ζήτημα, προς το παρόν, αλλά είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα επηρεαστούν από το πόσο σύντομα η χώρα θα μπει σε νέο πρόγραμμα», είπε ο ίδιος τραπεζίτης.
Οι Financial Times υπογράμμιζαν πως oι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, όντας ευθυγραμμισμένες με τις τραπεζικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το κεφάλαιο εγγύησης καταθέσεων της χώρας ανέρχεται μόλις σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετό να καλύψει τη ζήτηση, σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης.
Από τη στιγμή που οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ είναι πλέον ελάχιστες, έπειτα από έξι μήνες εκροών, αναλυτές επισημαίνουν ότι «μοιάζει φυσιολογικό για τις τράπεζες να σκέφτονται να επιβάλουν ένα κούρεμα στους μικρούς καταθέτες, ως μέρος ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως ένας φόρος εφάπαξ».
Λ. Κατσέλη: Εντελώς ανυπόστατο το δημοσίευμα των FT
Το δημοσίευμα αυτό χαρακτήρισε άλλωστε ως «εντελώς ανυπόστατο» νωρίτερα και η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, όπου τόνισε ότι οι καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες είναι εγγυημένες και πλήρως εξασφαλισμένες και ότι τα σενάρια αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.
Η ρευστότητα εξαρτάται από την απόφαση για τον ELA τόνισε η κ. Κατσέλη, εξηγώντας ότι «δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τη φερεγγυότητα των τραπεζών» και σχολιάζοντας ότι το δημοσίευμα είναι «εκ του πονηρού».
Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, η ΕΚΤ παίρνει αποφάσεις για φερεγγυότητα τραπεζών, ενώ τόνισε πως στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλότητα το γρηγορότερο δυνατόν. Μάλιστα, ερωτηθείσα για το μέχρι πότε θα υπάρχουν χρήματα στα ΑΤΜs, η κ. Κατσέλη εξήγησε ότι η ρευστότητα είναι πλήρως εξασφαλισμένη μέχρι το τέλος της τραπεζικής αργίας.
«Μετά οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα προσδιορίσουν το πλαίσιο των επομένων ημερών» συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι θα υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αν δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση από τον ELA.
ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα των FT
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε το δημοσίευμα ως «προβοκάτσια» και τόνισε ότι υπονομεύει το δημοψήφισμα της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για «νοσηρή είδηση» και καλεί την εφημερίδα να ανακαλέσει το «ψευδέστατο» δημοσίευμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr