«Όποιος γνώριζε τα οικονομικά δεδομένα και έπαιρνε στα σοβαρά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά (σ.σ. την εκλογή του τον Ιανουάριο) αντιλαμβανόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», εξήγησε ο κ. Σόιμπλε.
«Γι' αυτό αντιμετώπιζα εξαρχής με μεγάλο σκεπτικισμό (...) το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Το ότι αυτός ο σκεπτικισμός τελικά επιβεβαιώθηκε δεν με εξέπληξε πραγματικά», συνέχισε ο ίδιος.
Το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα βγει από την Ευρωζώνη «σε σύντομο χρονικό διάστημα», είναι ένα ερώτημα στο οποίο «μόνο οι Έλληνες μπορούν να απαντήσουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
«Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό στην Ελλάδα», είπε.
Ο Σόιμπλε έκρινε ότι είναι «σχετικά μικρός» ο «κίνδυνος μετάδοσης» της κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες «είναι κλειστές προς το παρόν» και το ευρωπαϊκό σύστημα τραπεζικής εποπτείας «παρακολουθεί την κατάσταση», ανέφερε.
Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε επίσης πως οι κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης είναι περιορισμένοι.
«Ακόμη κι αν φθάναμε στο σημείο να καταρρεύσουν μερικές μεμονωμένες τράπεζες, ο κίνδυνος της διάχυσης είναι σχετικά μικρός (...) Οι αγορές έχουν αντιδράσει με αυτοσυγκράτηση τις λίγες τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει πως το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο», δήλωσε ο Σόιμπλε στη γερμανική εφημερίδα.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οποιεσδήποτε συνομιλίες με την Ελλάδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας στήριξης έναντι μεταρρυθμίσεων θα είναι «πολύ δύσκολες» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά πρόσθεσε πως μέσα σ' ένα χρόνο η Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη απ' ό,τι ήταν πριν από την ελληνική κρίση.
Η Ευρωζώνη πρέπει να περιμένει για να δει τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Σόιμπλε, όμως το Eurogroup θα εξετάσει οποιοδήποτε νέο αίτημα εκ μέρους της Αθήνας για έναρξη συνομιλιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr