Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με οδηγό τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν προς στιγμή μια συγκεχυμένη εικόνα για την επικράτηση του "ΝΑΙ" ή του "ΟΧΙ", οι θιασώτες της ιδέας «εθνικής ομάδας» σημειώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έτσι θα διαφυλαχθεί η εθνική ενότητα και θα αποτραπούν φαινόμενα διχασμού.
Οι πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι δεδομένες από χθες, ενώ ως αντιστάθμισμα προβάλλεται το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη δε σημαίνει αυτόματα αλλαγή κυβέρνησης, αλλά έναν απλό ανασχηματισμό (το οποίο εμμέσως πλην σαφώς έχει προαναγγείλει ο Γ. Βαρουφάκης με αιχμή τον εαυτό του). Ο Στάυρος Θεοδωράκης ήδη έχει με συνεντεύξεις του υποστηρίξει μια ενδεχόμενη παραμονή στην ηγεσία της κυβέρνησης, του Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν το κίνδυνο εθνικού σπαραγμού και αντιλαμβάνονται την ανάγκη δημιουργίας μιας τέτοιας «εθνικής ομάδας». Μάλιστα, όπως αναφέρουν σε κατ΄ ιδία συζητήσεις, η έκθεση για το χρέος αναδεικνύει την ανάγκη εθνικής συστράτευσης αλλά και ανάδειξης του ποιος είναι ο μείζον εθνικός στόχος, που δεν είναι άλλος από την αναδιάρθρωση και την σταδιακή έξοδος τις αγορές.
Ο πόθος για χρυσή ισοπαλία
Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει και της τελευταίας δημόσιας παρουσίας του Πρωθυπουργού την Παρασκευή αναγνωρίζουν το ρίσκο του δημοψηφίσματος ελπίζουν ότι ο λαός θα ψηφίσει ψύχραιμα και σοφά και θα οδηγήσει σε εντολή για "μια σκληρή συμφωνία μετά από σκληρή διαπραγμάτευση".
Η αφοπλιστική ειλικρίνεια του Ευκλ. Τσακαλώτου
«Το πρόγραμμα δεν θα ψηφιζόταν στη Βουλή και θα έπεφτε η κυβέρνηση, γι' αυτό προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Διαφορετικά, θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές» είπε συμπληρώνοντας ωστόσο πως θα ήταν «καλύτερο να πηγαίναμε σε δημοψήφισμα ένα μήνα πριν όταν απάντησαν οι θεσμοί με ένα 5σέλιδο στην κυβέρνηση» και τόνισε ότι οι «λογικοί ενήλικες μπορούν να λύσουν γρήγορα τα προβλήματα αν υπάρχει καλή θέληση», αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και εκτίμησε ότι μετά το δημοψήφισμα θα υπάρχει αυτή η καλή θέληση. «Μπορούμε να έχουμε μία λίγο πιο βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία. Είναι ώρα να φύγει το Grexit από το τραπέζι».
Με αυτές τις παραδοχές υπάρχει το ενδεχόμενο ένα "μεγάλο ΟΧΙ" να ερμηνευτεί εντός κι εκτός συνόρων ως "εντολή ρήξης", όπως ένα "μεγάλο ΝΑΙ" ως μήνυμα αποχώρησης.
Για το Μέγαρο Μαξίμου ο συνδυασμός συνεπώς ενός ισορροπημένου εκλογικού αποτελέσματος και της δημιουργίας μιας «εθνικής ομάδας» μπορεί να δίνει λύση στο αδιέξοδο. Θα συμβίβαζε τις διαθέσεις εντός κόμματος αλλά κι εντός συνταγματικού τόξου του κοινοβουλίου και θα δημιουργούσε όρους βιωσιμότητας της κυβέρνησης και αποφυγής εκλογών.
Το ζήτημα είναι εάν οι δανειστές δεχτούν μια τέτοια επιλογή, αλλά και αν οι πολίτες που πλέον κινούνται ταξικά προς την κάλπη δημιουργήσουν προϋποθέσεις εθνικής καταλαγής.
Γιώργος Αλεξάκης