«Σκληρή δουλειά για τις επόμενες ώρες» είχε προαναγγείλει ο κ. Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά την διακοπή των εργασιών του Eurogoup νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης με στόχο την εξεύρεση λύσης μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, ώστε στις 2 μ.μ. της ίδιας ημέρας να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών.
Πάντως οι διαφορές στο μίγμα μέτρων, που προτείνει κάθε πλευρά για να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση πόρων για την αποπληρωμή σε πρώτη φάση του Δ.Ν,Τ. το τέλος του μήνα, είναι χαώδεις στα περισσότερα σημεία.
Η πλευρά των Θεσμών επανέφερε το αρχικό γνωστό 5σέλιδο που είχε παρουσιάσει προ ημερών (γνωστό ως σχέδιο Γιούνκερ) εμμένοντας στη λογική της περικοπής δαπανών αντί της υπέρμετρης αύξησης φόρων και εισφορών. Ουσιαστικά οι Θεσμοί ακυρώνουν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και ζητούν μέτρα που συρρικνώνουν το κράτους σε όφελος της ιδιωτικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα ενώπιον του Πρωθυπουργού θέτουν ένα σχέδιο που προβλέπει:
- ΦΠΑ τριών συντελεστών με 6% (φάρμακα, βιβλία και θέατρα), 13%, (μη μεταποιημένα – επεξεργασμένα τρόφιμα, ενέργεια, νερό και διαμονή σε ξενοδοχεία), (23%, γάλα, λάδι κι όλα τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης). Επίσης προβλέπεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.
- Για τις επιχειρήσεις ζητούν το συντελεστή φορολόγησης να πάει στο 28% (αντί ελληνικής πρότασης για 29%) και αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%
- Για την εισφορά αλληλεγγύης φαίνεται να μη διαφωνούν στην πρόταση της κυβέρνησης, που κάνει λόγο για αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω ως εξής:
- 12.001- 20.000 ευρώ: 0,7%
- 20.001- 30.000 ευρώ: 1,4%
- 30.001- 50.000 ευρώ: από 1,4% σε 2%
- 50.001- 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%
- 100.001- 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%
- 500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8% - Για τη φορολόγηση αγροτών ζητούν την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων και συγκεκριμένα των επιστροφών στο πετρέλαιο, αλλά και την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών τους. Σήμερα, οι αγρότες φορολογούνται με συντελεστή 13% στο εισόδημά τους.
- Ζητούν επίσης να σταματήσει η παροχή του επιδόματος θέρμανσης
- Για τον ΕΝΦΙΑ ζητούν ισοδύναμα σε όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, ώστε να μην αλλάξει η εισπραξιμότητα του μέτρου που αποδίδει 2,65 δισ. ευρώ.
- Για το φόρο πολυτελείας - τηλεοπτικές διαφημίσεις και άδειες συμφωνούν οι δύο πλευρές
- Για το φόρο στον ηλεκτρονικό τζόγο (e- gaming) και άδειες 4G και 5G οι Θεσμοί απορρίπτουν τις όποιες επιβαρύνσεις
- Τέλος για τις αμυντικές δαπάνες οι δανειστές ζητούν η μείωση να είναι διπλάσια, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά τα μέτρα αυτά αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» των δανειστών, οι οποίοι όμως δεν ξεκαθαρίζουν τι δίνουν. Ούτε λόγος για το χρέος, αλλά και ασάφεια για το χρηματοδοτικό δημιουργούν ένα κλοιό ασφυκτικό στην ελληνική κυβέρνηση που καλείται να ισορροπήσει στο κενό, χωρίς να έχει κάτι στα χέρια της ώστε να παλέψει επικοινωνιακά το προτεινόμενο πακέτο.
Την ίδια ώρα στο εσωκομματικό μέτωπο αρχίζουν τα «όργανα». Είναι ώρα ιστορικών αποφάσεων, τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr, η οποία απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Σημειώνεται ακόμη ότι μπροστά στις «ιταμές μεθοδεύσεις των πιστωτών» επιβάλλεται να ανοίξει η συζήτηση των εναλλακτικών επιλογών που διαθέτει η χώρα «χωρίς δαιμονοποιήσεις και δογματισμούς».
Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι θεσμοί δεν διαπραγματεύονται, αλλά αντιθέτως ζητούν πλήρη υποταγή και παραδειγματική τιμωρία του ελληνικού λαού και συμπληρώνεται ότι δικαιώνονται όσοι εδώ και καιρό προέβλεπαν «πως οι διαρκείς υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ανοίγουν την όρεξη των δανειστών για να αξιώνουν ακόμη περισσότερα και πιο βάρβαρα μέτρα».
Στο σχετικό άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι «η κυβέρνηση, υπό το βάρος των ιστορικών ευθυνών που έχει αναλάβει, πρέπει και μπορεί να αντιδράσει και θα αντιδράσει στις ιταμές μεθοδεύσεις των πιστωτών, εκπροσωπώντας γνήσια τη λαϊκή βούληση για απαλλαγή της χώρας από τα νεοαποικιάκα μνημονιακά δεσμά της κοινωνικής λεηλασίας».
Κατά τον συντάκτη του κειμένου, Νίκο Δημάκο, η προοπτική για μια συμφωνία, που θα βάζει τέλος στη λιτότητα, που θα δίνει στην αναγκαία ρευστότητα στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία και θα προβλέπει την αναγκαία βαθιά διαγράφη του αβίωτου χρέους, εντός του υφιστάμενου ασφυκτικού πλαισίου που θέτουν οι κυρίαρχες ευρωατλαντικές ελίτ, μοιάζει να απομακρύνεται περισσότερο παρά ποτέ.
«Είναι ώρα ιστορικών αποφάσεων για την προοπτική του τόπου και το μέλλον του ελληνικού λαού. Η συζήτηση των εναλλακτικών επιλογών που διαθέτει η χώρα, μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, επιβάλλεται να ανοίξει χωρίς δαιμονοποιήσεις και δογματισμούς», καταλήγει.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr