Σε άρθρο του στους χθεσινούς Financial Times, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών ο Σάμερς αναγνωρίζει τόσο το δίκαιο της ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους, μετά την εφαρμογή της μεγαλύτερης λιτότητας σε βιομηχανικό κράτος από την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης, όσο και αυτό των Ευρωπαίων ηγετών, που προσάρμοσαν κατ' επανάληψη τη θέση τους για να στηρίξουν την Ελλάδα.
Τονίζει όμως ότι, αν επέλθει ρήξη, «όλες οι πλευρές θα υποστούν περισσότερα από αυτά που φοβούνται σε σχέση με εκείνα που θα λάβουν από έναν μη αποδεκτό συμβιβασμό», ενώ στο μέλλον «οι ιστορικοί της Οικονομίας θα κοιτάζουν πίσω στα γεγονότα της τρέχουσας εβδομάδας και θα αναρωτιούνται πώς επιτράπηκε το οικονομικό ξήλωμα της Ευρώπης».
Ο Σάμερς εκτιμά ότι η ρήξη θα οδηγήσει σε κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, πιστωτικό πρόβλημα και ακόμη χειρότερη λιτότητα στην Ελλάδα, η οποία ενδεχομένως να μετατραπεί σε «αποτυχημένο κράτος» (failed state). Η Ευρώπη από την πλευρά της θα εισπράξει πολύ λιγότερα από αυτά θα λάμβανε από μια αναδιάρθρωση του χρέους. Επίσης, η μαζική μετανάστευση των Ελλήνων προς τον Βορρά θα «καταπονήσει» τους εθνικούς προϋπολογισμούς ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ θα αναδυθούν μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, καθώς η Ρωσία θα μεγεθύνει την παρουσία της στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ, επίσης, διακινδυνεύει να μην αποπληρωθεί από το κράτος που έχει δανειστεί τα περισσότερα χρήματα στην Ιστορία του Ταμείου.
Οσο για τα περί προετοιμασίας έναντι εξάπλωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Σάμερς επισημαίνει ότι τα ίδια είχαν ειπωθεί και στην περίπτωση της Lehman Brothers και των ενυπόθηκων δανείων.
Καλεί για δύο υποχωρήσεις
Καλεί έτσι τον Αλέξη Τσίπρα να προβεί σε παραχωρήσεις, αποδεχόμενος μεταρρυθμίσεις σε ΦΠΑ και Ασφαλιστικό, για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και να διασφαλίσει ότι, αν η Ελλάδα κάνει αυτά που της αναλογούν, τότε μεγάλο μέρος του χρέους της θα διαγραφεί.
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής υποστήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα κατευθύνθηκε προς τις τράπεζες και όχι για τη στήριξη του ελληνικού προϋπολογισμού. Θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, να αναγνωρίσουν τον βαθμό δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει πραγματοποιηθεί και να κοινοποιήσουν την πρόθεσή τους για επιτάχυνση της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη. Το ΔΝΤ, τέλος, οφείλει να αναγνωρίσει ότι δεν πρόκειται πια για αριθμούς, αλλά για πολιτική, και να στηρίξει κάθε συμφωνία που αποτρέπει τη ρήξη.
Grexit δεν βλέπει ούτε ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν. Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, αφού τα ρίσκα, όπως λέει, είναι πολύ μεγάλα. Τονίζει ότι οι οικονομικές συνέπειες θα είναι διαχειρίσιμες, αλλά οι πολιτικές δεν μπορούν να προβλεφθούν. «Δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία. Θα ήμουν προσεκτικός και δεν θα το άφηνα να συμβεί».
Τέλος, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τονίζει ότι ενδεχόμενο Grexit μπορεί να προκαλέσει αλματώδη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά με κόστος ένα πιθανό οικονομικό χάος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr