Διαφορετικά θα πρέπει να επιλέξει τη σύγκρουση και την έξοδο από το τραπέζι της συζήτησης, δηλαδή, τη διακοπή χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ κι άρα το κλείσιμό τους. Οι εταίροι με δεδομένο ότι δεν επιθυμούν έξοδο της χώρας από το ευρώ έχουν με μαεστρία εγκλωβίσει την Ελληνική πλευρά στη γωνία. Η μεγάλη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και η εξαφάνιση της ρευστότητας έχει δημιουργήσει όρους ασφυξίας κι έχει οδηγήσει την οικονομία στο όριο.
Στο φόντο της δύσκολης αυτής κατάστασης το Μαξίμου προσπαθεί τις επόμενες ώρες να αποσπάσει δέσμευση για το χρέος αλλά και για το αναπτυξιακό πακέτο. Ωστόσο η στάση της Γερμανίας που ουσιαστικά παραπέμπει στην ολοκλήρωση, πρώτα, της αξιολόγησης, δηλαδή συνέχισης του δεύτερου μνημονίου, ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε επανάληψη της παλιάς δέσμευσης για το χρέος, δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
«Δεν μιλήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, μιλήσαμε για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος. Πρέπει να εξετάσουμε τη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος. Τι θα συμβεί μετά θα το αποφασίσουμε σε επόμενο βήμα» σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ και συμπλήρωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας: «Δεν μιλήσαμε για χρονικά σενάρια παράτασης. Πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε. Το 2012 είχαμε πει να εξετάσουμε σε βάθος χρόνου το θέμα του χρέους. Αυτή τη στιγμή δεν πιέζει την Ελλάδα η αποπληρωμή του χρέους. Πρώτα η αποδοχή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά θα πάμε στα εθνικά κοινοβούλια» είπε δίνοντας το στίγμα.
Το σκληρό μαρκάρισμα από τους Θεσμούς όμως συμπληρώνεται κι από τις δηλώσεις της επικεφαλής της του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει»,δήλωσε η ίδια αφήνοντας παράθυρο ανοιχτό και για άλλα σκληρά αιτήματα μέτρων.
Προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση δίνει τη μάχη να πάρει κάποια αντίδωρα από τους Θεσμούς. Γνωρίζει καλά ότι χωρίς συμφωνία για το χρέος και ένα αναπτυξιακό πακέτο δεν περνάει η συμφωνία παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου.
«Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα στην πρόταση, όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν αφορά αυτούς που έχουν πληρώσει τα προηγούμενα διαστήματα. Ακόμα και στα φορολογικά έχουμε δώσει μάχη για τα φάρμακα και τις ΔΕΚΟ, η εστίαση να παραμείνει στο 13%, τα ξενοδοχεία να μείνουν κι αυτά στο 13% και να υπάρξουν τρεις συντελεστές» είπε σχετικά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, συμπληρώνοντας ότι «είναι μία μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζω ότι οι δανειστές θα το αποδεχτούν, όπως φαίνεται».
Προς στιγμήν υπάρχει μόνο η δέσμευση του Γιούνκερ για πακέτο επενδύσεων 35 δισεκ ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Αθήνα
Με δεδομένο πάντως ότι η κυβέρνηση προτείνει μέτρα όπως η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, οι αυξήσεις στην φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές επίκειται έντονη πολιτική πίεση.
Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, έχει ήδη πει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα μέτρο όπως η κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ.
«Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά», σημείωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Μητρόπουλος.
«Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα και δεν πρόκειται να περάσει απ' τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ» εκτίμησε ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Channel 9 ο κ. Μιχελογιαννάκης είπε ότι μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει «μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα» και ότι θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει.
Το πολιτικό θερμόμετρο ήδη χτυπάει κόκκινο με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει πλέον το πραγματικό γεγονός να μεταφέρεται εντός της χώρας η κρίση.
«Το επόμενο διάστημα και αφού υπάρξει συμφωνία, θα ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει» ανέφερε επίσης ο Γ. Σακελλαρίδης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο» να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, «η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό» αναφέρει ο κ. Σακελλαρίδης δείχνοντας ίσως και το δρόμο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr