Και αυτό θα φανεί, όπως μας είπε παράγοντας του κλάδου άμεσα καθώς έφθασε ο χρόνος και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο, όπου όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα λειτουργικά τους στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τα αποθεματικά τους, προκειμένου να λάβουν ή όχι την απαιτούμενη αδειοδότηση για το 2016.
Όπως λέγεται λίγες είναι οι εταιρείες, ωστόσο, που μπορούν πραγματικά βάσει των κεφαλαίων που διαθέτουν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Για παράδειγμα μία εταιρεία μεσαίου μεγέθους που διατηρεί 100 συμβόλαια Ζωής και άλλα τόσα επενδυτικά θα πρέπει στην περίπτωση που αυτά λήξουν ταυτόχρονα να έχει αποθεματικά 20 εκατ. ευρώ. Πράγμα αδύνατο λένε πηγές γα αρκετές περιπτώσεις εταιρειών, καθώς ο κλάδος εμφανίζει σημαντικές απώλειες τζίρου ως φυσική απόρροια της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.
Η εκτίμηση είναι λοιπόν ότι επίκειται νέος γύρος συγχωνεύσεων και λουκέτων στην αγορά και συγκέντρωση δυνάμεων σε λίγες εταιρείες. Σήμερα στον κλάδο δραστηροποιούνται περί τις 69 εταιρείες και οι εκτιμήσεις είναι ότι ο αριθμός αυτός σε βάθος τριετίας μπορεί να πέσει και κάτω από τις 20 εταιρείες. Σε δυσχερέστερη θέση φαίνεται να βρίσκονται αυτές που εξαγόρασαν κομμάτια της παλιάς Ασπίς τα οποία ήταν ζημιογόνα. Την ίδια στιγμή οι πιο δυνατοί παίκτες σκοπεύουν να εντατικοποιήσουν την παρουσία τους στην αγορά με ακόμη πιο εξειδικευμένα προϊόντα -κυρίως στην αγορά του αυτοκινήτου και της υγείας- προσαρμοσμένα στις τωρινές οικονομικές δυνατότητες του Έλληνα. Για παράδειγμα εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει πρόγραμμα για οδοντιατρικές εργασίες με 150 ευρώ το χρόνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr