Την ίδια ώρα ο Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter σημείωσε ότι οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες.
Ο Πρωθυπουργός με την ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες και πριν το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα βρεθεί για πρώτη φορά τετ α τετ με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν «διαπιστευτήρια» για την υλοποίηση μέτρων. Γι΄αυτό και στις Βρυξέλλες προκρίνουν τη σταδιακή υλοποίηση μιας συμφωνίας, (με ορίζοντα το πολύ 9μηνο, όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών) ώστε με τη λογική της «σταγόνας» να πιέζουν, όπως άλλωστε έκαναν μέχρι τώρα, για την τήρηση των συμφωνημένων.
Μετά την τρόικα, ο Πρωθυπουργός θα έχει αρχικώς μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ νωρίτερα θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.
Ταυτόχρονα θα υπάρχει τεχνική επεξεργασία των προτάσεων και στο Euroworking group και το Eurogroup, ενώ η έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης θα επεξεργαστεί τα όσα έχουν μπει στο τραπέζι νωρίτερα.
Πάντως η πλευρά των Θεσμών έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ακόμα και τα σενάριο της ρήξης. Μάλιστα πληροφορίες του Reporter από συνομιλητές της άλλης πλευράς σημειώνουν ότι η στάση των Θεσμών θα είναι σκληρή χωρίς υποχωρήσεις καθώς αυτό που προέχει γι’ αυτούς, όπως λένε, είναι η πλήρης αποδοχή της δικής τους άποψης και η απόλυτη προσαρμογή της Ελλάδας στο δρόμο της «αρετής». Στο πλαίσιο αυτό και οι έλεγχοι στις ροές κεφαλαίων είναι στο τραπέζι αν και πολλοί τραπεζικοί επισημαίνουν ότι πλέον κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα, καθώς το ρευστό έχει εξαφανιστεί από τα γκισέ ήδη. «Αυτό θα έπρεπε να είχε επιβληθεί πολύ νωρίτερα» σημειώνουν.
Πάντως και σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ με θέμα την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA. Ο Μάριο Ντράγκι, έχει ξεκαθαρίσει ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα θα εξασφαλίζεται όσο υπάρχει ελπίδα για συμφωνία με τους θεσμούς. Αυτός είναι και ο διακαής πόθος κάποιων τραπεζών που γνωρίζουν καλά ότι τα περιθώρια για άντληση ρευστότητας που έχουν λόγω των collateral που διαθέτουν είναι πλέον πολύ περιορισμένη.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr