«Δεν επιτρέπεται ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο να γίνουν υπαναχωρήσεις για αυτά που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσίες» είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής σχολιάζοντας τη φράση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Κασιμάτη πως «υπογραφή στην κατάργηση της Δημοκρατίας δεν μπαίνει, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο».
Για να μην μείνουν περιθώρια στην αμφιβολία, η ίδια ενίσχυσε το μήνυμα λέγοντας: «τα λόγια του κ. Κασιμάτη θα μπορούσαν να είναι υπόμνηση προς εκείνους που λένε ότι βάζουν υπογραφές με το πιστόλι στον κρόταφο και προς τους βουλευτές που λένε ότι ψηφίζουν με το πιστόλι στον κρόταφο».
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, επαίνεσε τη στάση της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα, που αγνόησε την κομματική πειθαρχία και καταψήφισε το πρώτο μνημόνιο την περίοδο που ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ερωτηθείσα σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τα πορίσματα της επιτροπής, απάντησε ότι «αναμένουμε να αξιοποιηθούν από τους πάντες» και ξεκαθάρισε ότι «σε ό,τι αφορά το Κοινοβούλιο θα αξιοποιηθούν και θα καταστούν αντικείμενο διεθνούς καμπάνιας».
Τι εισηγείται η επιτροπή
Η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε το χρέος «που επισείεται εναντίον της Ελλάδας παράνομο, επαχθές και μη βιώσιμο».
Σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα απονομιμοποίησης του, αναστολής καταβολής των οφειλών και ακύρωση τους και υποστήριξε ότι η «χώρα ήταν θύμα μιας προσχεδιασμένης επίθεσης από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ προκειμένου να μετατοπιστεί το χρέος από το ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα».
Και νέα επίθεση στον Στουρνάρα
Η κυρία Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι η επιτροπή θα συνεχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία από τα υπουργεία προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος του χρέους. Και με την ευκαιρία επιτέθηκε εκ νέου στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα καταλογίζοντας του ότι αρνήθηκε να χορηγήσει στην επιτροπή στοιχεία για τις συμβάσεις «που δεσμεύουν παράνομα τη χώρα».
Στην ίδια γραμμή κινούνται τα πρώτα συμπεράσματα που συμπεριλαμβάνονται στην προκαταρκτική έκθεση για το χρέος.
Οι συντάκτες του κειμένου αναφέρουν μάλιστα ότι τα κράτη έχουν δικαίωμα να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση όταν δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους. «Στη περίπτωση αυτή- αναφέρουν – δεν διαπράττουν διεθνώς παράνομη πράξη και επομένως δεν φέρουν ευθύνη».
Στο σκεπτικό τους σημειώνουν ότι κάθε κράτος έχει νόμιμο δικαίωμα να επικαλείται την ύπαρξη κατάστασης ανάγκης σε εξαιρετικές ανάγκες. «Σε τέτοια περίπτωση -υποστηρίζουν- το κράτος μπορεί να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων του, οι οποίες επαυξάνουν τον κίνδυνο, όπως συμβαίνει με τις εκκρεμείς δανειακές συμβάσεις.
Κοινό τόπο στις αναλύσεις των ειδικών επιστημόνων που συγκροτούν την ομάδα, αποτελεί η εκτίμηση ότι το χρέος είναι παράνομο και η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να το πληρώσει αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει καθώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr