Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για την πορεία της διαπραγμάτευσης που διεξάγει η Κυβέρνηση με τους Δανειστές αλλά και για τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στους Θεσμούς.
Παρ’ ότι τραπεζικοί κύκλοι κάνουν λόγο για προγραμματισμένη συνάντηση, είναι προφανές ότι το ζήτημα της ρευστότητας λόγω των μεγάλων εκροών καταθέσεων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες απασχόλησε την συνάντηση.
Η σημερινή μέρα έχει προκαλέσει από το πρωί μεγάλη ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών καθώς είναι η χειρότερη από την αρχή της εβδομάδας. Mόνο σήμερα υπολογίζεται ότι οι εκροές ξεπέρασαν το 1 δις. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές έσπασε όλα τα ρεκόρ στο μέτωπο των ημερήσιων εκροών για την περίοδο μετά την 20η Φεβρουαρίου, όταν η Αθήνα και οι πιστωτές συμφώνησαν την τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα στις τράπεζες περιμένουν κλιμάκωση των εκροών αύριο καθώς υπάρχουν προγραμματισμένα σημαντικά αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων.
Από την αρχή της εβδομάδας οι εκροές ξεπερνούν τα 3 δις. ευρώ, καθώς χθες, από το σύστημα έφυγαν καταθέσεις ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, προχθές 700 εκατ. ευρώ και την Δευτέρα οι εκροές είχαν διαμορφωθεί στα 500-600 εκατ. ευρώ.
Η ανησυχία των τραπεζών κλιμακώνεται από το γεγονός ότι οι εκροές των τελευταίων τεσσάρων ημερών έχουν απορροφήσει το άνοιγμα της ρευστότητας του ELA στο οποίο προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Όσο για το μαξιλάρι ρευστότητας στον ELA, πηγές υποστηρίζουν ότι κινείται σε οριακά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΚΤ έδωσε προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ρευστότητα 1,1 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το όριο του ELA στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr