Μετά τις εκροές των 500 εκατ. ευρώ περίπου την Δευτέρα, ελαφρώς αυξημένη ήταν η κινητικότητα που επικράτησε χθες στα τραπεζικά υποκαταστήματα καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, η εγχώρια δεξαμενή καταθέσεων υποχώρησε περαιτέρω κατά 600 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 127 δισ. ευρώ ανεβάζοντας την συνολική εκροή από την 1η Δεκεμβρίου του 2014 στα 37 δισ. ευρώ.
Παρά την αυξημένη ανησυχία οι τραπεζίτες εξακολουθούν να τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η κατάσταση είναι ακόμη διαχειρίσιμη καθώς το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει παραμείνει στον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ΕLA), μετά και την απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα κινείται μεταξύ 2-2,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους προκαλεί για το γεγονός ότι και σήμερα οι καταθέτες συνέχισαν τις παραγγελίες για ανάληψη μετρητών τις επόμενες μέρες.
Απόφαση σταθμός από την ΕΚΤ
Υπ’ αυτές τις συνθήκες το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποκτά καθοριστική σημασία ακόμη και για την ίδια την λειτουργία του εγχώριου πιστωτικού συστήματος τις επόμενες μέρες μια και το φάσμα των Capital Controls έστω και μέσω φημών κάνει ολοένα και εντονότερη την εμφάνισή του τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σημερινό Δ.Σ της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει τόσο για την αύξηση ή μη του ορίου ELA, αναλόγως των αναγκών, όσο και για πιθανή αύξηση του haircut στα ομόλογα των τραπεζών.
Ωστόσο τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο Reporter ότι με δεδομένες τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάσει των οποίων η όποια απόφαση για Ελλάδα θα ληφθεί από εκλεγμένους πολιτικούς και όχι από τους κεντρικούς τραπεζίτες, είναι δύσκολο στην σημερινή συνεδρίαση η ΕΚΤ να κλίσει την κάνουλα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο όμως, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, το θέμα του haircut αναμένεται να επανέλθει άμεσα στο τραπέζι εάν τις επόμενες ώρες δεν υπάρξει κάποια σαφής ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης - Θεσμών, η οποία θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» σταδιακά και μια ελάφρυνση της ελληνικής ρευστότητας.
Σε όλους τους τόνους, οι έλληνες τραπεζίτες επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία ώστε να ανακοπεί η σταθερή ροή αναλήψεων και να επανέλθει το σύστημα, και η οικονομία, σε ομαλότητα. Η ασφυκτική πίεση του χρόνου εντείνει την ανησυχία των καταθετών ενώ παραλύει κάθε έννοια οικονομικής δραστηριότητας, τονίζουν.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr